Новини

«Вражена ставленням тут до переселенців»: міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук відвідала Чернівці

Вона також заявила, що Чернівецька область буде першою в Україні, де реалізують план реінтеграції внутрішньо переміщених осіб.

Віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук учора, 21 січня, приїхала до Чернівців. Вона відвідала місця перебування внутрішньо переселених осіб.

Метою її візиту було вивчення загальної ситуації щодо ВПО в області та розуміння, скільки Буковина готова прийняти українців з інших регіонів. До прикладу, з Херсона, де зараз дуже важко – місто під постійними обстрілами.

«Знаю, що перші місяці були для вас дуже важкими. Сотні тисяч людей проїхали через область. Наразі у вас офіційно проживає менш як 100 тисяч, але є й чимало незареєстрованих людей, котрі переїхали до вас із небезпечних районів, які живуть тут, працюють, користуються благами. Отже, реальні показники насправді більші», — заявила Ірина Верещук.

Чернівецька область – зразкова у ставленні до переселенців

Під час пресконференції міністерка зазначила, що 95% переселенців на Буковині проживають у територіальних громадах области – винаймають помешкання або є одними з тих, кого прихистили. У місцях компактного проживання, за її словами, у нас зареєстровані 3000 осіб.

«Ми сьогодні відвідали два геріатричні пансіонати, де я побачила людей зокрема з Донеччини та Луганщини. Вони розповіли, як до них ставляться чернівчани. Дякую за те, що приймаєте їх. Усі кажуть, що їх приймають як своїх, а Буковина стала для них другою батьківщиною. Вони не відчувають себе зайвими та бачать, що їм тут раді. Враховуючи, що такі люди надзвичайно чутливі та вразливі, це реальний показник того, що буковинцям вони точно не байдужі», — заявила під час пресконференції міністерка.

Відтак Ірина Верещук розповіла, що часто їздить регіонами України та має з чим порівняти. За її спостереженнями, Чернівецька область є зразком дбайливого ставлення до жінок-переселенок із дітьми та власне до дітей.

Яскравим прикладом, за її словами, є Центр підтримки жінок і дітей «Місто добра». Крім того, на Буковині вже декілька місяців перебувають одеський та миколаївський будинки дитини. Вони задоволені умовами, якими їх тут забезпечили.

Ще одним підтвердженням того, що Буковина є зразковим регіоном щодо роботи з переселенцями, за словами міністерки, є те, що тут нині напрацьовують план щодо реінтеграції ВПО. Наша область буде першою, яка розробить, затвердить та реалізує подібний план.

Буковині в цьому допомагає програма урядової німецької компанії GIZ під назвою «U-LEAD з Європою». U-LEAD – це абревіатура від «Ukraine – Local Empowerment, Accountability and Development» – «Україна – підсилення на місцях, підзвітність та розвиток».

Мета ворога – знелюдити окуповані території

Також Ірина Верещук розповіла про те, як відбувається процес евакуації з небезпечних регіонів та як росіяни беруть у заручники цивільних.

«росіяни порушують Женевську конвенцію та шантажують нас, змушуючи обмінювати цивільних українців на їхніх військових. Тому ми постійно закликаємо світову спільноту тиснути на росію з вимогою відпустити наших цивільних. Без жодних умов», — розповідає міністерка.

Ситуацію щодо евакуації з небезпечних регіонів вдалося взяти під контроль. Наразі немає хвиль біженців, які прогнозували українські міжнародники.

«Знаючи військові плани росіян, завчасно починаємо евакуацію з потенційно важких регіонів. Мета ворога – знелюдити окуповані території та ті, де ведуть військові дії. А для нас головне – люди. Тому ми постійно закликаємо їх перечекати зиму в безпечних регіонах, і це наразі наше головне завдання. А потім можна буде повертатися на деокуповані території, коли наші Збройні сили зроблять свою справу», — зазначила Ірина Верещук.

Не хочуть евакуюватися через російську пропаганду

За словами високопосадовиці, найважчі зараз для евакуації населення території – це Бахмут, Соледар та Авдіївка.

«Знаючи ще влітку, що на цих напрямках інтенсивність боїв наростатиме, намагалися вивезти якомога більше людей. До прикладу, в Соледарі проживало 70 тисяч людей, а зараз проживає 7 тисяч. Там було 445 багатодітних сімей, зараз 3. Всі вони — наші люди, за яких потрібно боротися. Але дуже заважає російська пропаганда. Вона працює ефективно», — заявляє Верещук.

Зараз із Донеччини щодня вивозять близько ста цивільних людей. Для порівняння – з Херсонщини, де населення значно меншою мірою сприйняло російську пропаганду, щодня виїжджають щонайменше 300-350 людей.

«Ми не припиняємо евакуацію, навіть для такої невеликої кількости людей. На Донеччині це робити важче, через що трапляються трагедії. Як-от смерть маленької дівчинки – в неї не витримало серце жити в умовах постійних обстрілів та бойових дій. Просто тому, що бабуся з дідусем вважали, що їй там буде краще. Невже у Бахмуті зараз краще, ніж тут, у Чернівцях, де до людей добре ставляться? Але ворожа пропаганда працює, росіяни переконують, що переселенців на заході України “ніхто не чекає”, їм тут “не раді”, їх “посадять як колаборантів”», — каже міністерка.

Попри всі умови, хочуть якнайшвидше повернутися додому

Інша проблема, за словами Ірини Верещук, — це те, що чимало людей повертається додому одразу після деокупації або ж у потенційно небезпечні райони, коли бачать, що наразі там ніби немає загрози. Наприклад, до Слов’янська.

Міністерка розповідає, що в столиці Словаччини – Братиславі – є центр компактного проживання, де мешкає тисяча українців. Із них 350 – це діти. Там наші переселенці з Донеччини, Луганщини, Харківщини. Вони не чують обстрілів, живуть спокійно, забезпечені всім для комфортного проживання, за ними доглядають. Але вони все одно хочуть додому.

«Так, ми хочемо в наші Ізюм, Куп’янськ, Вовчанськ. Але потрібно розуміти, що ці міста дуже важко відновлювати. Особливо зараз, узимку. Це тривалий процес. Треба почекати. Наші Збройні сили роблять титанічну працю, йдуть на величезні жертви, щоб українці повернулися додому. Але невже ми не можемо почекати, доки деокуповані території не відновлять, і вони стануть повністю безпечними? Це вбереже чимало цивільних життів, а найголовніше для нашої країни зараз – це життя українців», — резюмує Ірина Верещук.

Фото Ігоря Константинюка.

Коментарі