Новини

Сьогодні в Україні відзначають День Соборності: що відомо про історичне свято

Свято офіційно встановили у 1999 році, з огляду на політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної української держави.

Фото: adm-km.gov.ua

Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначають День Соборності.

День Соборності щороку відзначають у день проголошення у 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, пише Укрінформ.

Що відомо

Вперше у XX столітті українську незалежність проголосили 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Цього ж дня наступного року у Києві на Софійській площі проголосили Акт Злуки (об’єднання) українських земель. Так об’єднали дві тодішні держави – УНР та ЗУНР, – що виникли на уламках російської й Австро-Угорської імперій, в єдину соборну Українську державу.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили й за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», – ідеться в тексті Акта Злуки.

Вже через кілька тижнів після проголошення Акта злуки більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехословаччина – Закарпаття.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (в місті Хусті), тодішній автономній республіці Чехословаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

21 січня 1990 року, з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки, мільйони українців від Києва до Львова узялися за руки та організували «живий ланцюг».

Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювали неодноразово, щоб показати єдність українського народу, а День Соборності відзначають на державному рівні щороку.

Читайте також: Рівно 100 років. Як у Чернівцях відзначили День Соборності України

На честь історичної події президент Володимир Зеленський опублікував звернення до українців.

Коментарі