Новини

Українські сапери завершили навчання в одній із найбільш замінованих країн світу

Камбоджа є однією з найбільш замінованих країн світу – саме там українські сапери завершили навчання.

Фото Heng Sinith, apnews.com

Група українських саперів 20 січня закінчила тижневі навчання в Камбоджі — одній із найбільш замінованих країн світу. Про це йдеться у публікації The Associated Press, пише Громадське.

Під час навчань група з 15 українських саперів спілкувалася з експертами, які мають досвід знешкодження мінних полів у Камбоджі. Український сапер Станіслав Куликовський розповів, що його команда вдячна за навчання, адже в Україні вже 64 сапери зазнали поранень та 13 загинули під час виконання службових обов’язків.

За його словами, основною проблемою для українських саперів є масштаб роботи, хоча також важливо встигнути видалити всі міни до повернення цивільних жителів.

Упродовж навчань українці побували на різних об’єктах та навчилася користуватися передовим японським міношукачем Advanced Landmine Imaging System. Цей портативний пристрій складається з металошукача з вбудованим георадаром, який може допомогти саперам виявляти та ідентифікувати закопані міни.

Також група українців відвідала музей, присвячений вивченню різних знайдених у Камбоджі наземних мін і боєприпасів, що не розірвалися.

Надалі навчання українців триватиме за допомогою регулярних відеоконференцій. А у квітні група з 3-5 камбоджійських експертів вирушить до Польщі, щоб навчити ще більше українців.

Камбоджа досі усіяна мінами, що залишилися після трьох десятиліть війни та внутрішніх конфліктів, які закінчилися у 1998 році.

 

Коментарі