Новини

Європарламент ухвалив резолюцію про створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України

Трибунал створять для керівництва росії та Білорусі за агресію проти України.

Президент України Володимир Зеленський повідомив у четвер про ухвалення Європейським парламентом резолюції про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Про це він написав у твітері. 

«Вітаю ухвалення резолюції Європейським парламентом про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Закликаю всіх наших партнерів підтримати такий трибунал. Росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, справедливість має перемогти», – написав Зеленський.

На сайті Європарламенту наголошують, що «євродепутати вимагають притягнути російських політичних і військових лідерів до відповідальності за злочин агресії проти України».

Євродепутати закликають Євросоюз у тісній співпраці з Україною та міжнародними партнерами домогтися створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування політичного та військового керівництва Росії та її союзників.

«Створення трибуналу заповнило б вакуум у міжнародному кримінальному правосудді та доповнило зусилля Міжнародного кримінального суду, оскільки він наразі не може розслідувати злочин агресії, коли йдеться про Україну», — пояснюють у Європарламенті.

У Європарламенті також наголошують, що політичне та військове керівництво росії та Білорусі має бути притягнуте до відповідальності.

Точні умови та склад спецтрибуналу ще мають визначити, але євродепутати наголошують, що він повинен мати юрисдикцію розслідувати не лише дії володимира путіна та політично-військового керівництва росії, а й Олександра Лукашенка та його наближених у Білорусі.

Депутати закликають негайно розпочати підготовку до створення спецтрибуналу та зосередитись на створенні механізмів для співпраці з Україною. 

 

Коментарі