Новини

Швеція та Естонія оголосили додаткову військову допомогу Україні

Швеція надасть протитанкові комплекси NLAW та самохідні артилерійські установки (САУ) Archer.

Фото: armyinform.com.ua

Швеція оголосила про новий пакет військової допомоги Україні. Зокрема він міститиме протитанкові комплекси NLAW та самохідні артилерійські установки (САУ) «Archer».

Про це повідомив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, пише Expressen.

Допомога складатиметься з трьох частин. Зазначають, що нові постачання покращать можливості України вести наземні бої.

Загалом Україна має отримати 50 бойових машин піхоти CV90, 57 протитанкових комплексів NLAW та 155-мм самохідні артилерійські установки «Archer». 

«Навчання українських військових та передавання озброєння відбудеться упродовж кількох місяців», — сподівається міністр оборони Швеції Пол Йонсон. 

Естонія також надішле Україні черговий пакет військової допомоги на 113 мільйонів євро.

Про це повідомила 19 січня премʼєр-міністерка Естонії Кая Каллас. 

У пакет входить: десятки гаубиць, понад сотня протитанкових засобів, засоби артилерійської підтримки, гранатомети та боєприпаси.

«Усі країни повинні перевірити свої запаси та переконатися, що військові заводи можуть виробляти продукцію більше та швидше. Війна росії проти України має свою ціну – ціну, яку ми платимо в євро, але українці платять своїми життями», – зазначила Каллас.

Загальний обсяг військової допомоги Естонії Україні зросте до 370 мільйонів євро, або трохи більш як 1% валового внутрішнього продукту балтійської країни.

В Естонії сподіваються, що у такий спосіб також подають приклад та мотивують інших союзників надавати допомогу Україні. 

Довідка.

Archer — це 155-мм самохідна артилерійська установка з гарматою FH 77B із довжиною ствола у 55 калібри. Максимальна дальність стрільби цієї установки складає 30 км звичайним снарядом, 40 км — активно-реактивним та 60 км — коригованим снарядом «Excalibur».

 

Коментарі