Репортаж

«Жодної бутафорії та муляжу – лише справжні експонати»: у Чернівцях відкрили виставку військових трофеїв

Всі експонати 10 окрема гірсько-штурмова бригада здобула в боях з окупантами ще з 2015 року. Також організатори підготували інтерактивні зони для дітей та дорослих. Виставка триватиме до 21 січня.

Сьогодні, 18 січня, у Чернівцях відкрили чотириденну виставку трофеїв, котрі здобула 10-та окрема гірсько-штурмова бригада у війні з рф.

Військовий оркестр «Едельвейсів» (таке прізвисько має цей бойовий підрозділ) урочисто відкрив виставку українськими патріотичними піснями. А відтак відвідувачі мали змогу ознайомитися з локацією. 

Організатори підготували кілька зон: дитячу кімнату-бункер, скеледром для дітей та основну залу з військовими трофеями. Останню облаштували маскувальними сітками та «живими» знімками з фронту. Біля фотозони можна роздивитися військові атрибути. 

Уздовж коридору – локація з фотоальбомом та віковим обмеженням до 16 років. За словами керівництва бригади, це живі історії про те, що стається з тими, хто з мечем прийшов на нашу землю. 

Подарунки за влучні постріли в путіна

Родзинкою виставки організатори вважають тир. Там можна постріляти в путіна, а також отримати за це подарунки, котрі підготували бійці 10-ї бригади. 

В основній залі всюди розставлені експонати з фронту. Військові здобули їх у боях з окупантами, а відеокадри, котрі демонструватимуть на моніторах упродовж усієї виставки, — те, що пережили бійці 10-ї бригади на фронті. 

«Жодної бутафорії та муляжу, все — справжні експонати. Батькам немає чого хвилюватися – сапери все перевірили. Діти можуть торкатися, стукати та міряти все, що бачать», – зазначають бійці бригади

Військова атрибутика на локаціях підписана. Якщо цікаво послухати історії про те, як здобули той чи інший трофей, – можна звернутися до військовослужбовців, котрі будуть у залі. 

Планшет врятував життя офіцеру

Старша пані-солдат «Десятки» Анна Зуєва розповіла про те, як бригаді дісталися деякі експонати. Зокрема уламки російського безпілотника, запчастини від нього та пробиті каски.

«По всій залі є фотографії бойової роботи наших хлопців. Фотокартки – це війна очима воїнів. Поруч із зонами висять хоругви. Хоругва з риссю – це символ 108-го окремого гірсько-штурмового батальйону. Поблизу неї є локація зі спаленою зброєю – вона теж трофейна. Загалом хлопці виставили все, що могли, аби люди споглядали та змогли відчути, як там – на передовій», — каже Анна.

Як розповіла військова, на локаціях є зокрема снаряди, котрими обстрілювали позиції на околицях населеного пункту Новотошківського ще 2018 року. А також те, що рятувало життя бійцям.

«Цю каску я пам’ятаю добре – вона одного з наших військовослужбовців. У 2016 році врятувала йому життя. Поруч на фото планшет, який врятував нашого офіцера.  А це моє улюблене фото – воно демонструє єдність нашого народу й армії. На ній місцеві жителі вітають наших бійців із прапорами, усмішкою та сльозами вдячности на очах», – додала Анна

Далі по курсу — тубуси від гранатометів. А поруч — шолом та бронежилет російського солдата, котрі хлопці знайшли після бою. Ще один із трофеїв — це залишки від касетної бомби. 

За словами старшої пані-солдат Анни Зуєвої, наші воїни виявили її під час звільнення села Кухарів Київської областиі. Поруч лежать документи, особисті речі, фляги, кредитні картки та навіть щоденники окупантів. 

У центрі залу стоїть залишок російської авіабомби та розірвана ракета, точніше її рештки. Це трофей із Житомирської области. Далі – портативна радіостанція, прилади радіозв’язку, шоломи та шеврони.

Хоче захищати Україну і «знести москву до дідька»

Серед відвідувачів є й ті, чиї близькі зараз воюють у батальйонах бригади. Надія Ковальчук разом із сином Дмитриком також відвідали захід. 

«Дивлюся на ці експонати і бачу наших хлопців. Мій чоловік теж у 10-й бригаді. Коли оглядаю залу – бачу тих хлопців, котрі загинули, вони ніколи не повернуться. Такі події потрібно робити щодня, а не раз на рік», — зазначила жінка.  

Її сину Дмитру виставка сподобалася. Хлопчик каже, що найбільше йому припав до душі уламок ракети, та знає, що її збила ППО. Коли виросте, хоче стати як тато – військовим. Дмитрик зазначає, що захищатиме Україну і бажає «знести москву до дідька», тому на виставці активно розглядає експонати, розрізняє моделі автоматів та навіть самостійно стріляє у тирі.

В.о. директора Культурно-мистецького центру імені І. Миколайчука Тетяна Дяченко зазначила, що вони не могли не прийняти цю виставку в себе. 

«Окрім виставки, є багато інтерактивів, насамперед для дітей. В умовах війни важлива обізнаність. Такий формат спілкування з військовим, ознайомлення з тим, що привезли з фронту, буде навіть кориснішим, ніж уроки військового вишколу. А цією виставкою ми перетворили наш Центр на такий собі ″військовий штаб″», — зазначила Тетяна.

Для відвідувачів також підготували військовий кінозал. Пані Тетяна розповіла, що вона домовлялася з організаторами Національного туру «Кіно заради перемоги». Відтак наш кіномистецький центр отримав п’ять українсько-патріотичних фільмів на військову тематику, які чернівчани зможуть переглянути безкоштовно. 

Виставка триватиме до 21 січня. Відвідати її можна щодня з 14:00 по 19:00.

З програмою можна ознайомитися тут.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі