Репортаж

«Побувати всередині книжки»: у Чернівцях презентували VR-сцену з роману Максима Дупешка

Розробники Лабораторії культури перенесли одне з перехресть Чернівців у віртуальну реальність, а також додали туди головних героїв книги Максима Дупешка «Історія, варта цілого яблуневого саду».

В обласній бібліотеці імені Івасюка презентували сцену з книги «Історія, варта цілого яблуневого саду». Її автор Максим Дупешко та розробники з Лабораторії культури працювали над проєктом три місяці.

Локація з уривка – на перехресті вулиць Гагаріна, Сагайдачного й Хмельницького. Це місце колись називали фонтанною площею, і всі столітні будинки, які там є, візуалізували у VR.

«Ми багато часу проводили в «полях»: виходили постійно на площу та дивилися, як розташовані будинки. Визначали розміри, щоб вони були максимально реалістичними стосовно оригіналу. Чернівцям надзвичайно пощастило, бо фактично вся архітектура збережена в оригінальному стані, за винятком кондиціонерів і вивісок», – ділиться один із розробників проєкту Антон Благій.

Також можна помітити головних персонажів із книги Дупешка та їхнє знайомство за сюжетом. У «живому» уривку є до 15 осіб – це реальні люди, яких просканували для моделей. Автора книги також – він став водієм трамвая, у чому розробники заклали прихований сенс.

«Для створення моделей використали технологію, яка будує 3D-модель на основі багатьох фотографій. Фактично кожна людина стояла нерухомо, і під час цього робили 300 світлин із різних ракурсів».

Упродовж мандрівки охочі можуть спробувати взяти в руки книгу, яблука та випити цифрову філіжанку кави. Це стало можливо завдяки технології віртуальної реальности.

Через багатонаціональність Буковини для озвучення обрали чотири мови: ідиш, румунську, українську та німецьку.

«Ми використали різні звуки, щоб створити ambiance (з англ. – навколишнє середовище). Аби природно обмежити сцену, поставили різних персонажів та тварин на виходах із перехрестя. Наприклад, підходиш до собаки – а вона гавкає та не впускає тебе.

Щодо музики – я намагався створити поетично-романтичну атмосферу, тож мелодія в такому стилі. Фортепіано зі старого грамофона лунає на все перехрестя», – розповів розробник Володимир Шиба.

За словами комунікаційної менеджерки проєкту Оксани Чміль, у Чернівцях уперше перенесли уривок із книги у віртуальну реальність.

«Ми хочемо популяризувати культуру, зокрема читання. Бо людина може зануритися в сюжет за допомогою своєї фантазії, а може й інакше – одягнути цей шолом та побувати всередині книжки».

На її думку, це може заохотити жителів міста дізнаватися історію Чернівців, які тоді були персонажі на вулицях та як вони розмовляли.

Наприкінці презентації всі охочі мали змогу поринути у VR-сцену з книжки. Спробувати це можна в робочий час бібліотеки − шолом завжди доступний у коворкінгу.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі