Новини

На маршруті №34 у Чернівцях запустили нові комунальні автобуси. Перевізник вважає це незаконним

Міськрада розірвала угоду з приватним перевізником ТОВ «Денисівка 1». Перевізник оскаржує це рішення в суді та продовжує обслуговувати маршрут.

Фото: ЧМР

Сьогодні, 9 січня, на маршруті №34 у Чернівцях вперше запустили комунальні низькопідлогові автобуси марки «Mercedes-Benz». Про це повідомив міський голова Роман Клічук.

Всі автобуси обладнані автоматичною системою підрахунку пасажирів, валідаторами та вміщують до 85 осіб. Транспорт курсує від мікрорайону Гравітон до гіпермаркету «Ашан» на вулиці Хотинській.

За його словами, угоду з приватним перевізником ТОВ «Денисівка 1» міськрада розірвала, адже маршрут №34 був одним із проблемних. 

«Погане обслуговування, недотримання графіку та регулярності руху транспорту, і як наслідок — довге очікування на зупинках», — каже Клічук.

Фото: ЧМР

Попри те, що на маршрут дали комунальні автобуси, перевізник ТОВ «Денисівка 1» продовжує на ньому працювати. У коментарі Шпальті заступник міського голови Ігор Крохмаль нагадав, що перевізник наразі оскаржує рішення міськради в суді. Поки справу не вирішать, він зможе і далі їхати на маршрутах. 

«Суддя виніс окреме рішення, де тимчасово, до розгляду справи по суті, зобов’язав нас не розривати з ним угоду. Але це жодним чином не обмежує нас у можливості укласти угоди з іншими перевізниками, чи дати на ці маршрути комунальний транспорт. Адже маршрут обслуговується неналежно».

Натомість на думку директора ТОВ «Денисівка 1» Віталія Дзюбака, такі дії чиновників — незаконні. Про це він розповів у коментарі Шпальті.

«У статті 43 закону України про автомобільний транспорт йдеться про те що маршрутне обслуговування дається виключно згідно з проведеним конкурсом. Тобто на маршруті має працювати перевізник, який виграв конкурс». 

За його словами, саме Денисівка виграла у законний спосіб обслуговування маршрутів №5, 34 та інших й обслуговує їх згідно з чинними угодами. Тому рішення міськради про розірвання угоди він оскаржує у суді.

«Так не повинно бути, але вони чомусь їдуть. В них якийсь один розклад, в нас інший. Такого нема в жодному місті України», —каже перевізник.

Фото: ЧМР

Які маршрути забезпечать комунальним транспортом у майбутньому

За словами Ігоря Крохмаля, в першу чергу комунальним транспортом забезпечать маршрути, де закінчуються договори з перевізниками, а також ті, які недобросовісно обслуговують. Які саме — він не уточнює.

Крохмаль зазначив, що зараз комунальним транспортом забезпечені 8 міських маршрутів. Транспорт ще куплятимуть, а справжня проблема — це нестача водіїв.

«Зараз нам потрібно понад 60 працівників, бо це звичайні люди яким потрібна відпустка, які хворіють. Деякі з них працюють у дві зміни. Але ми над цим працюємо і будемо надалі впроваджувати якісний комунальний транспорт у місті».

Фото: ЧМР

Коментарі