Новини

Чернівецькі волейболістки стали чемпіонками Першої ліги чемпіонату України

Наступного сезону команда «Воллейбук» виступатиме у Вищій лізі разом з іншим колективом із Чернівців – «Буковинкою».

Днями в Чернівцях відзначили волейболісток клубу «Воллейбук», які нещодавно стали чемпіонками Першої ліги чемпіонату України. Спортсменки здобули максимальну кількість очок, перемігши в усіх поєдинках цьогорічного розіграшу ліги.

Як розповів Шпальті президент клубу В’ячеслав Цуркан, клуб «Воллейбук» заснували більш як 5 років тому. Жіноча збірна ЧНУ мала сильний склад, тож на її основі вирішили створити команду, здатну виступати на чемпіонаті України.

«Відтоді команда розпочала виступи у Першій лізі. Щороку нам не вистачало одного кроку, а іноді й пів кроку для потрапляння до фінальної четвірки. Два роки тому це нарешті вдалося. Але тоді регламент дозволяв командам використовувати інші, як фарм-клуби. Таким чином, проти нас грали два колективи, які мали по чотири гравчині із Суперліги. Попри це, ми посіли 3 місце й були за крок до підвищення в класі (потрапляння до Вищої ліги — ред.)», — розповідає В’ячеслав Цуркан.

За словами президента клубу, попередній сезон не завершили через початок повномасштабного вторгнення росії до України. Проте тренерський склад та адміністрація вирішили цього сезону підтримати дівчат морально, попри все продовжити тренування та тримати їх у тонусі, розпочавши підготовку до чемпіонату, незалежно від того, чи відбудеться він.

Тож спортсменки проводили 5-6 тренувань на тиждень. Вони тренувалися навіть без світла та в холоді.

На думку В’ячеслава Цуркана, повноцінна підготовка всупереч обставинам і дозволила підійти до початку чемпіонату в повній готовності та зрештою здобути в ньому перемогу.

«Граємо багато товариських матчів, зокрема і з командами вищої ліги. Попри війну, команди Першої ліги залишилися на тому ж рівні, натомість Вища ліга дещо ослабла через те, що багато провідних гравців виїхали з України та виступають за закордонні клуби або ж перейшли до професійної ліги. Тому впевнені, що не будемо останніми у Вищій лізі. Приєднуємося до ще однієї чернівецької команди («Буковинка» — ред.) і будемо боротися за медалі», — каже президент клубу.

Своєю чергою головний тренер команди Іван Васкан розповідає, що в підготовчому процесі керівництву клубу для спортсменок постійно доводилося шукати відповідні умови. Зал обласної ДЮСШ декілька років був на ремонті. Потім його використовували як гуманітарний хаб.

«У зв’язку з цим ми не мали де тренуватися та постійно перебували у пошуках бази. Зараз спортивна школа відновила роботу. Також ми маємо спортивну базу університету. Нинішні умови нас задовольняють», — запевняє головний тренер команди.

 

Спортивну кар’єру в жіночому волейболі вважають досить швидкоплинною. У командах такого рівня спортсменки грають, доки навчаються у виші. Відтак шукають себе в цивільному житті. Через це команду «Воллейбук» формували впродовж п’яти років. Проте в підсумку зі статусу дубля та фарм-клубу «Буковинки» з наступного сезону гравчині обох команд уже будуть суперницями у Вищій лізі.

«Щодо наших шансів – не бачу значної різниці в класі між командами Вищої ліги та чільною п’ятіркою Першої ліги. Зараз команди з найсильніших регіонів – центру та сходу України – не мають змоги проводити нормальний тренувальний процес. Водночас у нас величезний досвід товариських зустрічей зі збірними України U-15 та U-17, котрі зараз виступають у Суперлізі», — каже Іван Васкан.

Враховуючи, що чернівецька команда стала чемпіонкою першої ліги, не дивно, що статус MVP (англ. Most valuable player – найцінніший гравець) турніру отримала гравчиня «Воллейбуку» Анастасія Юрку.

«Це не моя нагорода, а всієї команди. І цього статусу мені б не вдалося отримати, якби не моя команда, наш командний дух та прагнення досягти поставленої мети», — поділилася чемпіонка.

Фото Ігоря Константинюка.

Коментарі