Новини

Водопостачання і блекаут, нова ОВА, дороги та громадський транспорт: головне зі звіту Романа Клічука

Міський голова Роман Клічук у своєму щорічному звіті розповів про збільшення транспортного парку ЧТУ, зменшення заборгованости комунальних підприємств та заробіток міста з паркування.

Чернівці цьогоріч після повномасштабного вторгнення прихистили 47 400 внутрішньо переселених українців.

Про це під час свого щорічного звіту повідомив міський голова Роман Клічук.

Загалом, за його словами, від початку вторгнення до початку літа в Чернівцях було до мільйона ВПО. Щоправда, для більшости з них місто стало транзитним. Водночас проживало загалом у Чернівцях близько 60 тисяч українців.

 

Громадський транспорт

У Чернівцях одна з головних проблем, за словами міського голови, – громадський транспорт. Частка комунального транспорту минулими роками складала не більше 30%. Цьогоріч, як запевняє Роман Клічук, його частка зросла, і наступного року вирішення проблеми громадського транспорту, зокрема й комунального, залишиться одним із найбільш пріоритетних.

Загалом цьогоріч розмір транспортного парку Чернівецького тролейбусного управління збільшився з 91 до 126 одиниць. Також збільшилася кількість маршрутів. Це дозволило заробити ЧТУ 12 мільйонів гривень.

Крім того, 2022 року значно збільшилася кількість перевірок приватних перевізників – із 57 минулого року до 188 цьогоріч. Відповідно зросла й сума штрафів – із 30 600 до 69 870 гривень.

За наслідками цих перевірок припинили співпрацю з 5 перевізниками, які не дотримувалися умов договору.

 

Заборгованість комунальних підприємств

Цьогоріч МіськШЕП стало прибутковим – зі збитку в 4,3 мільйона гривень підприємство вийшло у прибуток в 400 тисяч гривень.

Збиток Чернівцітеплокомуненерго зменшився зі 132 мільйонів гривень до 82,5 мільйонів.

Дотація комунальних підприємств зменшилася на 35 мільйонів.

Крім того, кредиторська заборгованість перед Нафтогазом стала меншою на 137 мільйонів.

 

Нові міста-побратими

2022 року французький Мец та німецькі Мангайм і Дюссельдорф стали містами-побратимами Чернівців.

Вони передали нашому місту 9 одиниць спецтехніки, 6 автобусів, 2 тролейбуси, 41 генератор та 74 пічки для обігріву.

Із чого місто заробляло

Грантові кошти цьогоріч з 2 та 2,1 мільйона у попередні роки зросли до 34,1 мільйона євро. Міський голова запевняє, що ця сума є рекордною для всієї України.

Також Чернівці потрапили до чільних п’яти міст в Україні за кількістю успішних аукціонів з оренди комунального майна та дохідністю з них. Цьогоріч прибуток за статтею доходів склав 45 мільйонів гривень.

Крім того, збільшився заробіток із паркування: 2020 року він складав 2 мільйони гривень. Торік — 5,4 мільйона гривень. Цьогоріч – 11 мільйонів.

 

Як місто допомагало війську

На потреби частин ЗСУ, дислокованих у Чернівцях, 2022 року виділили 74 мільйони гривень.

Крім того, діяла програма із закупівлі автівок для військових. Її важко назвати успішною – через труднощі, про які раніше розповідав секретар виконкому Сергій Добржанський, вдалося придбати лише 4 авто.

Решта виділених на машини коштів залишаться в бюджеті. Програма діяла до нового року, то ж 2023-го вже на сесіях міської ради депутати ухвалюватимуть рішення, чи продовжувати цю програм, чи спрямувати кошти на щось інше.

 

У разі блекауту води в кранах не буде

Роман Клічук відповів, яка ситуація в місті буде з водопостачанням та каналізацією в разі погіршення ситуації та блекауту.

За його словами, на закачування води йде дуже багато електроенергії, витрати якої не вдасться перекрити жодними генераторами, бо там ідеться про тисячі мегаватів.

Єдиний алгоритм дій у такому випадку – підвіз води до мікрорайонів.

«Набагато серйознішою може бути проблема з каналізацією. Нещодавній випадок у Житомирі, коли в місті три дні не працювала каналізація, довів це. Ми можемо лише сподіватися, що нас подібне омине», — зазначив Роман Клічук.

 

«Зараз енергію витрачаємо на конструктив, а не на конфронтацію»

За словами Романа Клічука, співпраця з попередньою військовою адміністрацією більше нагадувала вставляння палиць у колеса.

«Робилося все, аби місто не отримало жодної копійки чи преференцій від уряду. Після зміни команди військової адміністрації можу сказати, що у Чернівцях відбувається єднання влади на обласному та міському рівнях. Сьогодні можу відверто заявити, що ми працюємо в одній команді: голова військової адміністрації, голова обласної ради та міський голова. Сподіваюся, це дасть результат, і в мирний період ми зможемо спільно відстоювати інтереси міста та области в Україні загалом. Зараз же ми нарешті більшу частину енергії витрачаємо не на конфронтацію та війну одне з одним, а на конструктив», — заявив Роман Клічук.

 

Чи балотуватиметься на другий термін

Також Роман Клічук поділився, чи йтиме він на наступні вибори міського голови Чернівців.

«У роботі мера лише недоліки. Переваги якщо і є, то вони незначні. Над другим терміном поки не замислювався. Самі бачите, з якими викликами доводиться зіштовхуватися – і 2021 року, і 2022-го. Страшно навіть думати, які виклики можуть нас чекати у 2023», — резюмував Роман Клічук.

Коментарі