Новини

У Чернівцях з наступного року здорожчає вода: директор водоканалу пояснив причину

У КП «Чернівціводоканал» називають тариф необґрунтований, бо він не включає здороження палива, реагентів та всі заплановані амортизаційні витрати.

Вчора, 27 грудня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла постанову про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Таким чином, з 1 січня чернівчани за воду платитимуть трохи більше.

«Для «Чернівціводоканалу» з 1 січня 2023 року загальна ціна на водопостачання і водовідведення складатиме 28 грн. 27,2 коп. (19,092 коп. за куб – водопостачання, 9,18 коп. – водовідведення). Нинішній тариф – 27 грн. 91,2 коп., тобто тариф зростає на 1,29%», – повідомив на брифінгу гендиректор КП «Чернівціводоканал» Андрій Колесник.  

Для прикладу керівник водоканалу навів зростання тарифу в інших містах України. Зокрема, у Тернополі – на 15% (42 грн за кубометр), у Рівному – на 21% (39,32 грн за кубометр), у Хмельницькому – на 7% (29 грн).

«Для «Чернівціводоканалу» держава встановила необґрунтований тариф. У ньому закладені витрати на зростання вартості електроенергії і лише частково – на амортизаційні витрати. Зокрема, на поточний ремонт ми заклали близько 16 млн. грн., а нам встановили на рівні 7-8 млн. грн. Зовсім не враховали в новому тарифі зростання ціни на реагенти та паливно-мастильні матеріали, що подорожчали щонайменше на 40%. Таким чином, тариф низький, витрати – колосальні, тож ми матимемо у 2023 році великий розрив між доходами і витратами підприємства», – пояснив Андрій Колесник.

З чого складається тариф на водопостачання і водовідведення

Як пояснив очільник КП «Чернівціводоканал», тариф складається з витрат на постачання води, її доставку і враховує виконання інвестиційної програми підприємством. Останнє передбачає, що водоканал в межах амортизаційних відрахувань повинен проводити капітальний ремонт мереж. Згідно з рішенням НКРЕКП, орган місцевого самоврядування зобов’язаний контролювати виконання інвестиційної програми.

«Поясню мовою цифр. З 1 січня 2023 року тариф на каналізацію становитиме 9 грн. 18 коп. А діючий тариф – 9 грн. 99 коп. Тобто ми втрачаємо 8,16%, а це – 13,5 млн. грн. Чому? Тому що з 2016 до 2020 року, згідно з постановою Нацкомісії, винесеної за результатами перевірки водоканалу, підприємство не виконувало роботи з інвестиційної програми в системі водовідведення на загальну суму близько 41 млн. грн. Тоді – не виконувалося, зараз – несемо втрати», – сказав Андрій Колесник.

Дороговартісний ремонт каналізації на вулиці Л. Каденюка

Також гендиректор «Чернівціводоканалу» розповів, що на вулиці Л. Каденюка (колишня вул. Чкалова) вже другий тиждень поспіль проводять надскладний ремонт, на який водоканал вже витратив більше ніж пів мільйона гривень.

«Можна займатися популізмом і говорити про збитковий тариф і наші гроші. Але варто розуміти, що наші гроші в тому, щоб вчасно капітально проводити ремонти, які з часом приведуть до того, що ми матимемо менше витоків у місті, якісну каналізацію і тариф, який буде відповідати економічно обґрунтованому. Так, це робота не одного року, але її треба проводити», – наголосив гендиректор комунального підприємства.

Тариф, затверджений НКРЕКП на водопостачання і водовідведення, діятиме впродовж першого півріччя 2023 року. На друге півріччя буде здійснене корегування відповідно до ситуації.

 

 

Коментарі