Новини

Системи Patriot, 45 мільярдів для України та овації Конгресу США: головне з візиту Зеленського до США

Володимир Зеленський у рамках свого візиту до Вашингтона зустрівся з президентом США Джозефом Байденом та виступив в Американському конгресі.

Фото з телеграм-каналу Володимира Зеленського

Президент України Володимир Зеленський вперше від 24 лютого покинув межі України, аби відвідати Вашингтон та зустрітися з главою Сполучених Штатів Джозефом Байденом. Також український гарант виступив перед Американським конгресом.

Під час цього візиту американські партнери запевнили Зеленського в наданні грошової допомоги в 45 мільярдів доларів та виділенні 2 мільярдів для військової допомоги, в рамках якої Україні поставлять системи протиповітряної оборони «Patriot», повідомляє Дзеркало тижня.

«300 днів народ України показує росії та всьому світу свою сталеву сутність, стійкість перед імперіалістичними апетитами країни, яка думала, що зможе вас завоювати, але їй це не вдалося. Американський народ готовий захищати свободу від агресії! Ми надаємо системи ППО, артилерію, боєприпаси. Від самого початку американці разом із партнерами по всьому світу підтримували Україну. Україна перемогла на кожному етапі в битвах за Київ, за Харків, за Херсон. Ви хочете справедливого миру, а він його не хоче. путін — не хоче миру», — президент США Джо Байден на спільній пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським.

Своєю чергою Володимир Зеленський зазначив, що Україна вийшла на рівень реального союзництва зі США, та висловив сподівання, що Конгрес ухвалить допомогу в 45 мільярдів доларів і загалом забезпечить двопалатну та двопартійну підтримку України.

«Є чітке розуміння, як будуть посилені наші оборонні здібності. Не хочу сьогодні про це говорити докладно, думаю, ви розумієте чому, але я за це дуже вдячний президенту Байдену. Я повертаюся додому з чудовими новинами, з новою зброєю на $2 млрд та ППО “Patriot”», — заявив Зеленський.

Президент Байден заявив, що намагання путіна послабити Захід та НАТО насправді лише зміцнили відносини. Також він висміяв звинувачення російської сторони в «ескалації» війни в Україні через передачі нашим Збройним силам систем «Patriot».

«У нас спільне бачення (з президентом Зеленським) — вільна незалежна Україна, що процвітає. Україна може досягти успіху на полі бою з нашою допомогою, за допомогою союзників. ППО “Patriot” — це оборонна зброя, це не ескалація. Якщо припиняться атаки (на інфраструктуру), цю зброю не використовуватимуть», — зазначив Байден.

Крім того, Володимир Зеленський зустрівся з чотирма лідерами Конгресу США.

Президент України поспілкувався зі спікеркою Палати представників Ненсі Пелосі, лідером більшости у Сенаті Чаком Шумером, лідером меншости Мітчем Макконнеллом та лідером Республіканської партії Палати представників Кевіном Маккарті.

Також він виступив із промовою в Конгресі США. Конгресмени 21 раз стоячи переривали виступ президента України оваціями.

«Це битва не тільки за землю, за ту чи іншу частину Європи. Це битва не тільки за життя, свободу й безпеку українців чи будь-якого іншого народу, який росія прагне підкорити. Це битва за те, у якому світі житимуть наші діти й онуки та їхні діти й онуки. Вона визначить, чи буде це демократія — для українців і для американців, для всіх. І наступного року — вирішальний час у ній. Час, коли українська сміливість і американська рішучість мають гарантувати майбутнє нашої з вами свободи. Свободи людей, які стоять за свої цінності», — сказав президент під час виступу перед Конгресом США.

Відтак спікерка Палати представників Ненсі Пелосі подарувала Зеленському прапор Сполучених Штатів після того, як глава української держави передав конгресменам прапор України, отриманий від бійців ЗСУ з Бахмута, які забажали презентувати його Американському конгресу на знак подяки за надані Україні озброєння.

Коментарі