Новини

Озеро в Чорториї обміліло: чому лебеді не прилітають на Буковину

У селі Чорториї Брусницької сільської громади наразі зимує менш як десять лебедів. Минулими роками їх прилітало по кілька сотень.

Лебеді покинули озеро в Чорториї. Цього року там зимує лише до десяти птахів. Про це Шпальті розповів голова Брусницької громади Василь Шемчук.

За його словами, це пов’язано зі зміною екологічної ситуації в регіоні. Лебеді на Буковині зимують ще з 1980-х років, проте останніми роками їх кількість значно зменшується. Раніше ж у водоймах Чорториї щороку зимували понад 300 білосніжних птахів.

«Рівень води впав, мало опадів. Я вже декілька разів навідувався на став. Сподівався, що вони все-таки прилетять. Але це природа, екологія змінюється. Вочевидь, лебеді відчули, що на тих водоймищах, де вони гніздяться зараз, їм буде краще. Раніше тут зимували декілька сотень лебедів, зараз їх одиниці», — зазначає голова громади.

Пан Василь розповів, що озеро дуже зміліло. Вони навіть пустили з гори шанець, аби водойма хоч трохи наповнилася водою. Але літо було посушливим, тож це ситуацію не врятувало.

«Вони сюди летіли, бо мали чим живитися на озері цілу зиму. Ми їх годували, зокрема коли все замерзало і поживу в озері не можна було знайти — закуповували для них зерно. Кошти на це виділяло Управління екології та природних ресурсів ОДА. Крім того, сюди часто навідувалися люди й також підгодовували птахів. А ще, коли було більше води, то на дні росла ряска. Вона теж була важливою в раціоні лебедів», — додає Василь Шемчук.

Не прилітають через теплу зиму

Волонтерка-орнітологиня Вікторія Гусарова припускає, що проблема виникла через надто теплу для них погоду. Хоча на вулиці мінусова температура, проте для птахів – ще досить тепло. Як зазначила дівчина, їм узагалі не страшні низькі температури, адже в них найтепліший пух.

Лебеді належать до кочових видів птахів. Далеко вони не відлітають, але впродовж холодного сезону переміщуються на певні відстані в пошуку місця, придатного для тимчасового перебування.

«Природна їжа для лебедів — водяні рослини, їхнє коріння, молюски, маленька риба, поживності з дна. Зазвичай їжа для них є на тих водоймах, котрі не замерзли. Водночас і люди можуть підгодовувати лебедів крупами, зеленню, тертими овочами та фруктами. Проте клімат змінюється, зими стали м’якішими, тому багато птахів лишається на попередніх місцях перебування, бо там водойми також не мерзнуть, а тому вистачає їжі», — коментує волонтерка.

За словами зоолога Ігоря Скільського, карпатський регіон України – найпопулярніше місце зимівлі лебедя-шипуна. Але їм потрібно, щоб вода не замерзала, бо тоді немає і їжі для них.

Якщо розглядати ситуацію на озері в Чорториї, пан Ігор зазначає, що однією з проблем є нестача води. Лебідь належить до водоплавних птахів, як, наприклад, качки та гуси. Він рослиноїдний, у раціоні в нього має бути не менше 97% водорости. Цей птах має довгу шию, пірнає під воду й у товщі води шукає поживу.

«Чортория – це відоме місце, куди люди завжди привозять їжу для лебедів. Добре, якщо це зерно, а не хліб, котлети, борщ і тому подібне. Тому з їжею зазвичай немає проблеми. Ймовірніше причина полягає у низькому рівні води. Зараз там не більше 10-15 особин», — додає зоолог.

За його словами, останні зими досить теплі. Якщо порівнювати з минулими роками, то вже тоді була помітна різка зміна кількости птахів на озері в Чорториї. Причиною стало значне обміління водойми через прорив дамби з боку русла річки Черемош. Тоді громада спільно з місцевою владою вирішили цю проблему. Але минуле літо було посушливим, рівень води знову впав.

За прогнозами науковця, якщо в січні збільшиться мороз — до -8… -10, а Прут замерзне, як і всі інші водойми, то на озері в Чорториї кількість білосніжних птахів зросте. Адже навіть у найсильніші морози лебеді скупчувалися на цій водоймі, бо її вода майже не замерзає. Це пов’язано з тим, що з дна б’ють гарячі джерела, які не дають озеру повністю замерзнути.

Спроби влади змінити ситуацію

Жителі Брусницької громади зверталися до влади з проханням втрутитися у ситуацію ще торік. У Фонді охорони навколишнього середовища розповіли, що раніше мали договір із Брусницькою ОТГ. Тоді з обласного фонду виділили 1,3 мільйона гривень.

Ці кошти витратили на очищення озера від намулу, поглибили дно. Також прокопали сполучний канал, що з’єднав водойму з річкою Волочина. Тільки-но кількість води в озері збільшилася, близько сотні лебедів у січні 2022-го повернулися.

Наразі ситуація залишається складною, лебедів небагато. Чи прилетять вони ще на озеро, пан Василь точно сказати не може, проте, як і вся громада, сподівається, що ситуація ще зміниться.

Коментарі