Новини

Український стартап, який виготовляє папір з опалого листя, отримав грант на 2,5 млн євро від ЄС

У Releaf Paper стверджують, що кожна тонна паперу з опалого листя рятує 17 дерев від вирубки.

Фото: з відкритих джерел

Український стартап із Закарпаття «Releaf Paper», який виготовляє папір з опалого листя, отримав 2,5 млн євро грантових коштів від Євросоюзу. Про це команда компанії повідомила у Facebook.

За словами розробників, вони представили на комісію проєкт виробництва целюлози з волокон опалого листя. Вона вироблятиме сировину за унікальною технологією, розробленою та запатентованою компанією.

Загальна вартість проєкту становить 3,5 мільйони євро, з яких Єврокомісія профінансує 2,5 у вигляді гранту. Крім того, раніше Releaf Paper отримав також грантові гроші від Google.

Згідно з затвердженим планом розвитку, Releaf Paper направить інвестиційні кошти на створення ще двох виробничих ліній у різних країнах упродовж наступних п’яти років.

У Releaf Paper стверджують, що кожна тонна паперу з опалого листя рятує 17 дерев від вирубки.

Довідка
Пілотний продаж паперу, який використовують для упакування та паперових пакетів, розпочався у вересні 2021 року на першому тестовому заводі в Україні потужністю 5000 тонн на рік.

Співзасновник компанії — Валентин Фречка — народився у селі Сокирниці Хустської громади.

У червні 2018 року він здобув «золото» на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. У конкурсі взяли участь 1300 школярів із різних країн. Одна з тем змагання — «Вирішення екологічних проблем». Валентин вигадав, як робити папір з опалого сухого листя.

Коментарі