Афіша, Новини

У Чернівцях відбудеться фотовиставка та лекція Лесі Воронюк про українську вишивку

Захід є результатом експедицій команди громадської організації «Всесвітній день вишиванки» по заходу України. Дослідники описували українську вишивку та прикраси 1920-1960 років.

27 грудня у Центрі культури «Вернісаж» відбудеться фотовиставка та авторська лекція про державну символіку в старовинній українській вишивці. Лекторка — Леся Воронюк. Про це повідомляють у події на фейсбуку.

Як зазначають організатори, цей захід є результатом експедицій команди громадської організації «Всесвітній день вишиванки». На експедиціях дослідники відфотографували та описували українську вишивку та прикраси 1920-1960 років, на яких зображено державну символіку.

Загалом уже віднайшли близько 300 експонатів з українською символікою: вишиті сорочки, запаски, рушники, пояси, котильйони, краватки, посуд, писанки тощо.

«Такі артефакти мають не лише виняткову мистецько-естетичну цінність, а й історично-духовну. Вони засвідчують, що навіть у періоди радянської та інших окупації українці максимально використовували візуальні маркери ідентичности як вияв національної позиції та ментальности», — кажуть організатори.

Експедиції вже відбулися в Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській, Львівській областях. Кінцевим результатом дослідження має стати українсько-англійське видання.

Початок о 15:00.

Вхід вільний.

Коментарі