Новини

В Україну повернули неповнолітнього хлопця, примусово вивезеного до рф

росіяни вивезли його з Донецької области на територію росії.

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Лубінця

В Україну вдалося повернути 16-річного хлопця, якого окупанти вивезли до росії. Про це у фейсбуку повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«До Дня святого Миколая трапляються дива. От сьогодні таке диво трапилося і в 16-річного Сергія, який майже через 8 місяців повернувся в Україну після того, як його вивезли в російську федерацію», — зазначив у дописі Лубінець.

За словами Уповноваженого, хлопець жив поблизу Маріуполя. Незадовго до війни він втратив батьків, однак має сестру.

Після захоплення росіянами рідного населеного пункту його, як і багатьох інших дітей, вивезли в Донецьк, а згодом до росії.

Лубінець розповів, що дитячий омбудсмен російської федерації Марія Львова-Бєлова, яка приїжджала для «милого спілкування» з дітьми на камеру пропагандистських ЗМІ, вирішила долю Сергія та інших вивезених українських дітей — всиновлення в російські сім’ї.

Родина, яка взяла опіку над Сергієм, мала трьох власних дітей та вже одну всиновлену. З новою «сім’єю» хлопець не розмовляв.

Як розповів хлопець, ставлення в тій родині до нього не було жорстоким, однак увесь час його не покидала думка про те, що він має повернутися на Батьківщину.

Допомогу хлопець знайшов в інтернеті, розповів омбудсман. Сергій надіслав в одному з чат-ботів повідомлення, що хоче повернутися в Україну — й отримав відповідь, що йому в цьому допоможуть.

Директорка ГО «Східна правозахисна група», правозахисниця й адвокатеса Віра Ястребова заявила, що росіяни вирішили залишати українських дітей із вадами здоров’я на тимчасово захоплених територіях, а здоровим шукатимуть «родини» у рф.

Коментарі