Новини

Чотири автомобілі для ЗСУ зі ста, розширені повноваження та рекордна кількість засідань: як працював чернівецький виконком цього року

Секретар виконавчого комітету Чернівецької міської ради Сергій Добржанський розповів про роботу органу в умовах воєнного стану, які розширені повноваження отримав він внаслідок цього та які труднощі постали перед міською радою через реалізацію програми з купівлі автівок для військових.

Цьогоріч діяльність виконавчого комітету Чернівецької міської ради відрізнялася від попередніх років, заявив під час звіту про роботу органу секретар Сергій Добржанський.

За його словами, специфіка цього року полягала в тому, що в березні, після запровадження воєнного стану, повноваження виконкому Кабінет Міністрів України розширив постановою №252. Згідно з ухваленими змінами виконком мав право самостійно вносити зміни до бюджету та вже ухвалених міською радою програм без розгляду цих питань депутатами на сесіях.

«Уряд керувався тим, щоби оперативніше можна було ухвалювати нагальні рішення. Як результат — у перші два місяці після прийняття постанови ми мали дуже багато позачергових засідань, де ухвалювали «гарячі» рішення, яких вимагало повномасштабне вторгнення. Загалом за цей період ми провели 41 засідання та ще одне проведемо до кінця року. Для порівняння, торік було 30 засідань», — розповів секретар виконкому.

За його словами, 4 листопада низку повноважень, які надали в березні цього року, скасували.

Зміни, які ухвалював виконком упродовж цього часу, насамперед стосуються Комфортного міста. Чернівці приймали чимало переселенців, та необхідно було на ходу змінювати першочерговість об’єктів, які треба було ремонтувати в рамках цієї програми. Також низку змін ухвалювали до програми «Захист» та підтримки збройних формувань, які розташовані на території Чернівців. Усе це своєю чергою потребувало й змін до міського бюджету.

Придбали чотири автомобілі зі ста запланованих для ЗСУ

Крім того, Сергій Добржанський розповів про програму міської ради із закупівлі автомобілів для Збройних сил. Зокрема, за його словами, під час реалізації міська рада зіштовхнулася з низкою труднощів.

«За бюджетні кошти міська рада не може купити вживану машину за кордоном. Існують варіанти щодо купівлі нових авто, проте вони коштують набагато дорожче. По-друге, міська рада обов’язково повинна провести процес розмитнення, оскільки потрібен жорсткий облік», — пояснює Сергій Добржанський.

За його словами, це призводить до значного здорожчання машини в декілька разів. Так, пікап у сусідніх країнах орієнтовно коштує від 5,5 тисяч доларів. Натомість разом із розмитненням його вартість уже сягає від 12 тисяч доларів. І це без технічного огляду, ремонту та тюнінгу автомобіля під відповідні військові потреби.

«Коли ми подавали відповідні тендери, жоден постачальник не заявив бажання постачати транспорт. Військовим потрібні три категорії автомобіля: пікапи, рамні джипи та мікроавтобуси типу «фольксваген Т4» або «мерседес віто». Ми шукали різні варіанти й проводили тендери за всіма можливими конфігураціями: змішували категорії, зменшували або збільшували партію від 2 до 20 машин.

Це не дало результатів, і ми почали вести прямі перемовини з постачальниками. Всі сказали, що це піде їм не те що в «нуль», а завдасть чималих збитків», — зазначає секретар виконкому.

Проте, каже, що чотири машини таки змогли купити. Зараз триває процедура їх оформлення. Щоправда, підприємець, який за це взявся, зазнав великих збитків і фактично робить це на волонтерських засадах.

«Усі думали, що це буде, як у волонтерів, але ситуація така, що митники та прикордонники навіть хотіли допомогти нам, проте не можуть через юридичні нюанси діяльности міської ради. Мерія та виконком шукали різні шляхи, як це можливо реалізувати: через військкомат або передавати безпосередньо військовим частинам у «сірій» зоні, між українським та польським кордонами, аби уникнути розмитнення, яке збільшує собівартість автомобіля вдвічі-втричі», — каже Сергій Добржанський.

Водночас, за його словами, купувати нові машини юридично легший, але не найкращий вихід, бо якби міська рада купувала авто за 15 тисяч, депутати мали б багато запитань, чому на машину витрачають стільки коштів, якщо волонтери можуть перевезти таку ж вживану автівку за 5 тисяч доларів.

Крім того, секретар виконкому зазначає, що зміни до програми внести можна, але це не скасує процедури розмитнення, яка і є головним чинником відчутного здорожчання привезеного із закордону автомобіля.

«Постає питання про ефективність використання цих коштів – чи не краще направити їх на інші речі. До прикладу, ми купували для цілих бригад недешеві спеціальні засоби, необхідні їм для виконання бойових завдань. Це виявилося ефективнішим та оперативнішим способом допомогти, ніж пошуки шляхів закупівлі автівок», — резюмує Сергій Добржанський.

Зрештою, чотири автомобілі все ж вдалося придбати: два пікапи вартістю по 10 тисяч доларів та 2 мікроавтобуси по 5 тисяч доларів кожен.

Коментарі