Новини

У центрі «Барнахус» у Чернівцях опитуватимуть дітей, постраждалих від насильства

У центрі дітей опитуватиме психолог, який матиме радіозв’язок із правоохоронцями. Це робитимуть лише раз, щоб не травмувати дитину повторно. Розмову фіксуватимуть і зберігатимуть як докази для суду.

Сьогодні, 16 грудня, відбулася презентація створення міжсекторального центру «Барнахус» для дітей, які постраждали або стали свідками домашнього насильства.

За словами голови Чернівецької обласної ради Олексія Бойка, у центрі створені домашні умови для того, щоб дітей, які були свідками або об’єктами насильства, в комфортний спосіб опитали, і їхні свідчення могли використати в суді як доказ.

Як повідомив Микола Гуйтор, перший заступник голови облради, 22 квітня Чернівецька облрада та представництво Дитячого фонду ЮНІСЕФ в Україні підписали меморандум про заснування такого центру. Його створювали протягом 9 місяців.

Центри «Барнахус» за сприяння ЮНІСЕФ вже відкрили в Миколаєві, Тернополі, Києві та Вінниці.

Чернівці стали п’ятим містом, де постраждалі діти зможуть надати свідчення, не проходячи повторну травматизацію, каже Ігор Бабич, начальник Департаменту превентивної дільности Національної поліції.

«Ми цього року маємо дуже багато випадків домашнього насильства. І в кожній такій ситуації діти є або учасниками, або свідками таких подій. Це накладає травму на дитячу психіку і переноситься на подальше життя», — зазначив Бабич.

За його словами, наразі в державі зареєстровано дві тисячі кримінальних проваджень щодо домашнього насильства.

На заході зазначили, що 26 червня ЄС надала нам статус кандидата, і в списку рекомендацій, які треба було виконати до кінця року, відзначили, що Україна повинна побудувати систему правосуддя, дружню до дитини, яка відповідає Європейським стандартам. Тобто, створення центру — це не тільки крок уперед у допомозі дітям, постраждалим від насильства, а й крок до Євроінтеграції.

Як зазначив пізніше у коментарі Шпальті голова облради, зараз дітей допитують за неправильними стандартами.

«Спершу у відділку поліції, потім допитує слідчий, який частіше за все чоловік. Для постраждалих дівчаток це може бути травматично. За таких умов діти можуть давати неправильні свідчення або недоговорювати, відмовлятися свідчити. Це сприяє тому, що кривдник залишається на свободі», — каже Олексій Бойко.

У центрі опитують таким способом: є дві кімнати, в одній сидять усі правоохоронні органи, представники судів. В іншій кімнаті розташований психолог, який розпитує дитину. Він має радіозв’язок із правоохоронцями, і ті можуть через психолога ставити запитання. Це все фіксують на відео та зберігають як докази.

У центрі «Барнахус» уже створена професійна команда, працює психолог та соціальний педагог. Місце розташування не розголошується для безпеки дітей.

Довідка

Барнахус (у перекладі «Будинок дітей») – бере свій початок від Моделі захисту дітей, прийнятої в США у 80-х роках. Уперше такі центри виникли 1998 року в Ісландії, а потім поширилися і в інших північних країнах.

Фото Макса Козменка

Коментарі