Новини, Репортаж

Каша по-буковинськи для захисників: як медики з Чернівців годують військових

У позаробочий час працівники Чернівецької міської поліклініки №1 готують тушкованку та передають її ящиками на передову – для наших захисників та захисниць. За 9 місяців вони відправили воїнам уже понад 32 тисячі півлітрових банок «Каші з м’ясом по-буковинськи».

Працівники поліклініки №1 готують тушкованку для захисників

Напівпідвальне приміщення переобладнали на невеличку кухню. Тут є все необхідне: холодильник, столи, автоклав, кухонне начиння. А головне – люди, які у вільний час ріжуть, смажать, варять і закручують тушкованку для воїнів.

«Із початку повномасштабного вторгнення росії перші два тижні наш заклад, як і вся Україна, був у шоковому стані. Але зібралися, згуртувалися і вирішили займатися тим, що допоможе захисникам боронити Україну на передовій. Спочатку складали аптечки, збирали ліки, діставали одяг. А потім наш хірург Роман Павлович та ще декілька медпрацівників запропонували готувати тушонку. Ми спробували, відправили першу партію на передову – і почули про велику вдячність від воїнів. Відтоді не зупиняємося», — каже Марія Мельничук, в.о. директора КНП «Міська поліклініка №1».

 

Марія Мельничук, в. о. директора міської поліклініки №1

Продукти приносять і медики, і пацієнти

Як правило, на кухні «чаклують» троє-четверо господинь та господарів: бухгалтери, санітарки, медсестри чи лікарі. Нарізають овочі, готують кашу, розкладають у банки м’ясо. Вже навчилися працювати злагоджено і швидко.

Заготовки каші по-буковинськи

«Робимо три види тушонки: гречка з м’ясом, рис із м’ясом і перловка з м’ясом. Інгредієнти дуже прості: овочі, м’ясо, крупа, спеції. Я такі закрутки завжди вдома для себе готую. Тож вирішив, чому би не збільшити обсяги і не допомагати нашим військовим. Спеціально розкладаємо у півлітрові банки: це – оптимальна порція для одного. Як відомо, ситий воїн краще воює», — каже Роман Павлунішин, завідувач хірургічного відділення, ініціатор виготовлення тушкованки для захисників.

Роман Павлунішин, лікар-хірург

Усі продукти медики закуповують самостійно. Щомісяця збирають кошти, організовують закупку продуктів та тари. Залучають своїх друзів, родичів, іноді – і пацієнтів.

«У нас була така ситуація: жінка в коридорі відчула запах їжі і дуже голосно обурювалася, що лікарі в поліклініці собі їсти варять. Я підійшла до неї і кажу: «Працівники нашої поліклініки готують їсти не собі, а нашим захисникам. Ходіть, я вам покажу…» — і завела її до нашої імпровізованої кухні. Жінці стало дуже незручно. Наступного дня вона нам принесла багато півлітрових банок і перепросила», — розповідає Юлія Урсуляк, бухгалтерка КНП «Міська поліклініка №1».

Юлія Урсуляк, бухгалтерка поліклініки

Наварили тушкованки на суму трьох автомобілів

За день працівники поліклініки закривають у середньому понад сто банок тушкованки. Зранку закладають тару з кашею та м’ясом в автоклав: 3-4 години вони варяться, потім вистигають, а наступного дня їх дістають. Далі – упаковка: кожну банку обгортають цупкою плівкою, щоб не побилася, а зверху приклеюють авторську етикетку.

«Щоби підняти настрій нашим захисникам, на кожну банку ми клеїмо етикетку з цитатою відомих українців – Тичини, Шевченка, Франка. Хочеться, щоби там, на передовій, хлопці і дівчата відчули, що у тилу про них дбають, на них чекають і роблять усе, аби нагодувати смачненьким», — каже Марія Мельничук.

За 9 місяців війни працівники поліклініки відправили військовим понад 32 тисячі банок тушкованки.

«Вартість однієї півлітрової банки – близько 50 гривень. Я якось підрахував, що ми зробили тушонки на суму, за яку можна купити три непогані автомобілі.

Я не сумніваюся, що Збройні сили дбають про захисників, добре їх годують. Але наша тушонка – це домашня страва. Хочеться, щоб хлопці і дівчата там, на передовій, відчували домашнє вогнище і турботу», — зазначає Роман Павлунішин

Медики не скаржаться на втому й обіцяють, що годуватимуть захисників до нашої перемоги. А якщо знадобиться – і після.

Коментарі