Новини

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Резолюція висловлює солідарність з народом України та вшановує пам’ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду.

Європейський парламент ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це йдеться на сайті Європарламенту, пише Бабель.

Документ, який засуджує штучний Голодомор в Україні, підтримали 507 депутатів. Проти проголосували 12, а ще 17 — утрималися.

«Європарламент визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, які призвели до смерті мільйонів українців та суттєво підірвали основи українського суспільства», — йдеться у резолюції.

Європарламент висловлює солідарність із народом України та вшановує памʼять мільйонів людей, які загинули внаслідок цілеспрямованих дій сталінського режиму щодо організації штучного голоду.

ЄС закликав росію та інші пострадянські країни відкрити архіви щодо голоду 1932-1933 років в Україні.

Поряд із цим резолюція засуджує дії росії, агресія якої проти України спричинила глобальну продовольчу кризу. При цьому росія руйнувала та розкрадала зернові сховища в Україні та продовжує чинити перешкоди для України в експорті українського зерна до найбільш нужденних країн світу.

Європарламент закликав країни-членів ЄС та треті країни просувати поінформованість про Голодомор, а також про інші злочини, скоєні радянським режимом — внести вивчення їх в освітні та дослідницькі програми, щоб запобігти повторенню таких трагедій у майбутньому.

Ухвалену Резолюцію Європарламенту передадуть у Верховну Раду, Президенту та уряду України, високому представнику ЄС, Раді ЄС, Європейській комісії, урядам та парламентам країн-членів ЄС, президенту, уряду та парламенту російської федерації, Генеральному секретарю ООН, Генеральному секретарю ОБСЄ та Генеральному секретарю Ради Європи.

 

Коментарі