Новини

Санкції Машзаводу та графіки відключення на Буковині: головне з пресконференції голови ОВА

Начальник Чернівецької ОВА розповів про будівництво КПП «Дяківці-Раковець», обласний бюджет, аварії в електромережах та причину недотримання графіків відключення світла.

У Чернівцях покращується ситуація з електроенергією, але стаються постійні аварії. У січні запрацює КПП «Дяківці-Раковець», а санкції з Машзаводу мають незабаром зняти. Про це під час пресконференції розповів начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

Ситуація з чергами на КПП «Порубне-Сірет»

Станом на 14 грудня на КПП «Порубне-Сірет» черга на виїзд з України — 1300 вантажних авто, а на в’їзд — 500. За добу на виїзд оформили 372 вантажівки. Натомість із Румунії заїхало 468 вантажівок.

«Нам вдалося запустити контрольно-пропускний пункт «Красноїльськ-Вікову де Сус». Він дещо розвантажив Порубне-Сірет», — сказав начальник ОВА.

КПП «Красноїльськ» працює цілодобово. Наразі там пропускають вантажівки до 3,5 тонн, пасажирський транспорт та пішоходів.

Будівництво КПП «Дяківці-Раковець»

«Нам довелося змінити підрядну організацію, яка працювала на цьому об’єкті. Зараз же тут почалася активна робота. Сподіваємося, що на початку 2023 року вже запустимо цей контрольно-пропускний пункт. Орієнтуємося на 22 січня», — сказав очільник ОВА.

Обласний бюджет на 2023 рік

Обсяг власних доходів загального фонду обласного бюджету становитиме 800 мільйонів гривень (на 30 мільйонів менше від очікуваних показників 2022 року). Трансфер із державного бюджету в обласний на наступний рік — 544,9 мільйона гривень. Це на 114,1 мільйона менше, ніж торік.

«Базова дотація складає 252 мільйони. 37 мільйонів дадуть на підтримку охорони здоров’я. За 7,2 мільйона гривень створять службу, яка допомагатиме постраждалим від домашнього насилля. Решта — 247 мільйонів — субвенція на дороги. Освітню субвенцію розподілять пізніше», — зазначив Запаранюк.

У видатковій частині загального фонду бюджету краю майже 80% займають видатки на оплату праці та розрахунки за комунальні послуги й енергоносії. Також продовжать фінансування програм підтримки ВПО та підтримку ТрО області.

Загалом резервний фонд складе майже 15 мільйонів гривень.

Ситуація з вимушеними переселенцями

Нині в області будують 36 об’єктів для проживання вимушених переселенців, шість із них співфінансує ОВА. Більшість будівництв фінансують міжнародні організації.

«Це дасть можливість розселити в нормальних умовах близько 1500 осіб. Зараз вони проживають у наших комунальних закладах. Додатково в наших закладах ми можемо прийняти до 2 тисяч осіб», — каже Запаранюк.

Причина завчасного відключення світла

У мережах постійно відбуваються аварійні ситуації — наприклад, обмороження ліній електропередач. Через це певну частину міста доводиться вимикати поза графіками. Крім цього, через постійні вимкнення і ввімкнення підгорають і перестають працювати контакти в трансформаторах. Ремонтні бригади намагаються оперативно усувати несправності.

«Таких аварій відбувається до семи на день. Одночасно ремонтувати їх неможливо. Зокрема і через нестачу людей. Наші хлопці зараз під постійними обстрілами допомогають відновлювати світло в Херсоні, з обладнанням з технікою», — розповідає Руслан Запаранюк.

Деякі групи перевищують ліміт світла

За словами Запаранюка, критична інфраструктура в області має бути заживлена. Вона використовує 150-160 із дозволених 200 мегаватів. Решту — дають на групи. Кожна бере 10 мегаватів.

«При цьому, буває, ми вмикаємо якусь групу. Через 30-40 хвилин бачимо, що навантаження на цю групу збільшилося одразу на 60 мегават — на 60 %. Ми тоді одразу маємо відключити когось, інакше згасне вся область. Саме тому деяким групам вмикають із запізненням. Бо сусідня група, коли дають світло, вмикає все: пралку, бойлер, чайник, мікрохвильовку, обігрівачі. І це все забирається із сусідніх груп».

«Мене запитують: “Ви обіцяли світло на дві години, а воно було одну. Чому?” Тому, що за цю годину ви зробили 20 мегаватів замість 10. Сусіди в сусідів забирають світло. Тому і не можемо витримати графік. Якщо ми просимо економити, то потрібно економити».

Покращення ситуації зі світлом
Начальник ОВА повідомив, що з кожним днем область отримує додатково від 5 до 10 мегаватів збільшення дозволеного навантаження. Це дозволяє покращувати графіки.

«Якщо все буде добре, то за певний період усе відремонтують, і ми зайдемо в нормальні стабільні графіки. Більш комфортні для бізнесу, бо дуже багато бізнесу зараз працює вночі».

Про Машзавод

«Попередньо ми розблокували можливість виплати заробітної плати. Нам вдалося це зробити», —заявив Запаранюк.

Зараз проходить процедура зняття санкцій повністю.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі