Новини

Більший на пів мільярда, ніж цьогоріч: які витрати передбачили в бюджеті Чернівців на 2023

На черговій сесії Чернівецької міської ради ухвалили бюджет міста на наступний рік. Він буде на 20% більшим за цьогорічний.

Під час засідання чергової сесії сьогодні, 15 грудня, у міській раді ухвалили проєкт бюджету на наступний рік.

Як пояснила начальниця фінансового управління Чернівецької міської ради Тетяна Цимбалюк, якщо порівнювати з поточним роком, то його приріст сягає майже 20% від цьогорічних планових показників та складає 3 мільярди 207 мільйонів 400 тисяч гривень. Тобто, міська казна 2023 року буде на 515 мільйонів більшою за цьогорічну.

На збільшення вплинуло насамперед підвищення показників зборів із податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), особливо з військовослужбовців. Також Чернівці мають хороше виконання плану щодо акцизів на тютюн та пальне.

Найбільше коштів — на освіту

Найбільші видатки традиційно виділяють на освіту. Вони становлять 38% бюджету, тобто понад 1 мільярд 200 мільйонів гривень.

У фінансуванні освіти левову частку передбачених коштів складатимуть заробітні плати. Крім того, понад 60 мільйонів гривень буде спрямовано на харчування дітей у закладах освіти.

Понад 12,5 мільйонів витратять на придбання генераторів для закладів освіти.

На протипожежні заходи – понад 12 мільйонів.

На відеоспостереження – близько 10 мільйонів гривень.

Ще понад 5 мільйонів – на оздоровлення дітей.

 

Сфера ЖКГ — друга за розмірами видатків

Друга за обсягами фінансування галузь – житлово-комунальне господарство. Це понад 800 мільйонів гривень на утримання доріг, освітлення та прибирання міста.

На поточний ремонт доріг виділять 170 мільйонів.

Як зазначає Тетяна Цимбалюк, торік заклали лише 20 мільйонів. Але впродовж року збільшили суму аж до 150 мільйонів. З урахуванням цього на наступний рік у бюджеті передбачено вже 170 мільйонів на ці витрати.

Видатки на капітальний ремонт доріг торік сягали 150 мільйонів. Але наразі суму зменшили до 80 мільйонів, враховуючи обмежені видатки через воєнний стан.

«Сподіваємося, що зміниться порядок фінансування витрат у казначействі, і ми зможемо профінансувати капітальні ремонти доріг належним чином», — зазначає головна фінансистка міської ради.

 

Бюджет розвитку витратять на капітальні ремонти та енергозбереження

Ще понад 600 мільйонів гривень наступного року закладуть до Бюджету розвитку. Кошти звідти планують скерувати додатково на капітальний ремонт доріг, міжбудинкових проїздів, тротуарів, а також на заходи з енергозбереження, ремонт закладів освіти, охорони здоров’я тощо.

Таким чином, на капітальний ремонт доріг у Бюджеті розвитку передбачено ще понад 160 мільйонів гривень.

На енергозбереження 40 мільйонів, які витратять на утеплення пологового будинку, центральної міської лікарні та закладів освіти.

Ще 17 мільйонів гривень витратять на озеленення міста – облаштування нових зелених зон у Чернівцях.

 

Пріоритет Резервного фонду — підтримка військових

Резервний фонд наступного року складатиме 46 мільйонів. Пріоритетними витратами коштів із фонду буде підтримка військових частин, які дислокуються на території міста.

 

Ремонтуватимуть бомбосховища

Щодо інших витрат, які довелося передбачити, враховуючи воєнний час, – ремонт та облаштування бомбосховищ.

Департамент інфраструктури врахував на ці потреби понад 4 мільйони гривень. Також на ремонт своїх бомбосховищ передбачило кошти й управління освіти.

Коментарі