Афіша, Новини

«Заглушити рупор кремля гучним українським сміхом»: у Чернівцях покажуть виставу за п’єсою «Мина Мазайло»

Виставу готують до 130-річчя від дня народження Миколи Куліша.

Цієї суботи та неділі, 17-18 грудня, до 130-річчя від дня народження Миколи Куліша покажуть гостру сатиру на дві дії за його п’єсою «Мина Мазайло». Про це повідомили у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської. 

Вистава називається «Мина. Історія перевертня». У ній ітиметься про всім відомий родинний конфлікт у квартирі харківського службовця Мини Мазайла.

Микола Куліш написав цю п’єсу майже сторіччя тому, проте, за словами режисера-постановника вистави Дмитра Леончика, вона не втрачає своєї актуальності та зараз, адже ми завжди боролися і боремося за свободу, за право бути собою – бути українцями.

«Ця вистава дає можливість “розмінувати” мозок від меншовартісного лайна, утвореного внаслідок дії російської пропаганди. Це спроба заглушити рупор кремля гучним українським сміхом, зробити крок до критичного мислення – боротися з причинами, а не з наслідками», – каже режисер-постановник.

17 та 18 грудня о 17:30 зіграють різні акторські склади. Найближчий показ планують повторити 23 грудня в той самий час. Тривалість вистави – 1 год. 45 хв.

Довідка

У 1930-ті роки Миколу Куліша, як і багатьох інших українських творців, звинуватили у «буржуазному націоналізмі», заборонили його п’єси «Мина Мазайло», «Народний Малахій», «Патетична соната». Радянські цензори доводили, що ці твори мають за основу ворожі комуністичному режиму погляди. Однак твори Куліша не згинули в радянських архівах, зараз його п’єси відомі не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

Коментарі