Інтерв'ю, Новини

Блекаут-меню та лампи на павербанку: як бізнес у Чернівцях адаптується до вимкнень електроенергії

Чернівецькі підприємці адаптуються до вимкнень світла та розповідають, як це вплинуло на їхній бізнес.

Від 10 жовтня росіяни масовано обстрілюють обʼєкти енергетичної інфраструктури України. У багатьох містах це призвело до віялових вимкнень світла, перебоїв із водопостачанням та опаленням. Влада закликає українців бути готовими до раптового знеструмлення.

Чимало підприємців втратили прибуток та вдаються навіть до скорочень у колективах. Як власники бізнесу у Чернівцях підтримують працівників та адаптуються до умов вимкнень електроенергії, читайте у матеріалі.

«Поїду з мокрою головою»

Поки є електропостачання, робота кипить у невеличкому салоні краси на вулиці Зої Космодем’янської.

Директорка салону та майстриня з нарощення волосся Поліна Демчук каже, що останні два тижні світло вимикали дуже часто і не за графіком.

«Зазвичай вимкнення тривають три години. Так ми намагаємося підлаштовувати й роботу. У нас є лампи на павербанку, ліхтарики на батарейках та машинки на акумуляторах. Але в будь-якому випадку є прилади, що залежать від електроенергії — наприклад, праска для волосся.  

Якщо вимикають світло, то такі послуги, як стрижка та фарбування ми можемо проводити. Але, наприклад, без генератора ми не можемо наростити чи просушити волосся». 

Клієнти з розумінням ставляться до цієї ситуації, адже можна перенести запис, каже пані Поліна. 

«Якби зараз вимкнули електроенергію – змити фарбу ми можемо, бо в нас є бойлер, який набирає гарячу воду. Її вистачає на деякий час. Але клієнтка поїхала б із мокрою головою додому».

Щоб зекономити час, працівники салону приходять на роботу раніше, бо вранці зазвичай є світло. Іноді працюють і в неділю та допомагають одне одному, щоб впоратися до вимкнення.

«Я не зменшила зарплату, бо розумію, що всім зараз складно. Кожен так само приходить додому, де немає світла», — вважає директорка.

Передноворічні дні в салоні – сезон. Тож, за рекомендацією електрика, власниця замовила генератор на 8 кВт. Він коштує приблизно дві тисячі євро. Генератор привезуть із закордону, бо в Україні таких немає, каже пані Поліна. Натомість ті, що є, продають за завищеними цінами. А потім ще потрібно оплатити його встановлення та заправку.

«Як власниці бізнесу мені це б’є по кишені, бо це незаплановані витрати. Але вони вимушені. Хочеться, щоб майстри не переймалися тим, як закінчити свою роботу».

На зміні постійно працюють шість майстрів, тож у закладі вмикають прилади по черзі.

«Я іду назустріч, купуючи генератор, тому працівники й мене повинні розуміти та підтримувати. Тобто, ми маємо працювати командою у звичайному режимі. Всі зі мною погодилися, бо така ситуація, що потрібно підлаштовуватися та ділитися», – підсумовує пані Поліна. 

Колористка Ірина Квітка каже, що деяких клієнтів доводиться переносити. 

«Нанести фарбник можна і під лампою. Якщо розрахувати час так, що ввімкнуть світло на той період, коли відбувається висвітлення й тонування, – то супер. А тепла вода і так є. Інколи людина каже: “Я поїду з мокрою головою”. Але це вже в екстрених випадках», – сміється майстриня.

Її клієнти залишаються в будь-яких умовах та не готові змінювати майстра через вимкнення світла, каже Ірина. 

Блекаут-меню

За даними Poster, за місяць масованих обстрілів і блекаутів кількість активних кафе й ресторанів в Україні у середньому скоротилася на 5%, а їхній обіг – на 14%.

Ми вирішили відвідати заклад у Чернівцях, що зазнав суттєвих збитків, — кафе на Театральній площі. Всередині тепло, грає музика, а люди сидять за ноутбуками з гарячими напоями.  

«Світло вимикають стандартно — по три години. Ми ще адаптуємося, “в процесі гасіння пожежі” – за день-два дуже складно це зробити. Передусім займаємося генераторами, адже їх не так легко знайти та й донедавна з ними мало хто працював. Мало досвіду. Ще потрібно визначити, які могли б нам підійти. Паралельно закуповуємо обладнання, що дає можливість працювати без світла. Наприклад, настільні лампи на акумуляторах, газові похідні чи побутові грілки. А також формуємо блекаут-меню, страви з якого можна готувати з вимкненим світлом», – каже власник кафе Сергій Ринжук.

Він володіє чотирма закладами харчування у Чернівцях, в одному з них – на проспекті Незалежности – вже поставили генератор.

Попри те що в кафе адаптуються до ситуації – потік клієнтів непропорційно зменшився:

«Умовно кажучи, якщо в нас вимикають світло на шість годин – на 50% робочого дня, – то потік зменшився на ще більше. Людям незручно вгадувати години, коли потрапити в заклад. Зараз ми працюємо над тим, щоб повернути клієнтів та запропонувати максимально комфортні умови».

Водночас власник зауважує, що генератори не є повноцінним вирішенням проблеми.

«Ми розуміємо, що така ситуація сталася, тому маємо соціальну відповідальність — зберегти працівникам гідну зарплату. Також домовилися з персоналом, що дивитимемося на фінансові можливості, тобто будемо вести перемовини з орендодавцями щодо знижки. Звичайно, ми не говоримо про якийсь свій заробіток: усі зекономлені кошти підуть на виплату працівникам. Яка це буде зарплата – 100, 90 чи 80%, – подивимося за ситуацією».

Персонал кафе

У всіх є певне розчарування та негатив, пов’язаний із ситуацією в країні, каже пан Сергій. 

«Звичайно, вимкнення світла нікому не приємне. Всі хвилюються за свій дохід та достаток. І коли люди не розуміють, що буде завтра, – їх це трохи бентежить, власне, як і нас. Це природна реакція».

Водночас власник каже, що не може закрити бізнес через інвестиції – як матеріальні, так і нематеріальні. 

«З філософського погляду, розуміємо, що нам не найгірше. Наприклад, ЗСУ в сто раз складніше, а східні, південні та північні регіони мають напівзруйновані міста. У нас не найкритичніша ситуація». 

Торгові центри з мінімумом світла 

Попри вимкнення світла, торговий центр на проспекті Незалежности приймає відвідувачів. Директор ТЦ Микола Репецький каже, що більшість людей, які орендують приміщення, не мають змоги придбати собі генератори чи зарядні станції. Ціни на них виросли вдвічі-втричі. 

«Ми під’єднали та надали мінімальну потужність генератора – 1-1,5 кіловата – більшості орендарям. Так вони мають змогу працювати: каса працює, лампочки у торгових залах та інтернет».

Спершу генератор був розрахований на аварійне світло всередині центру і щоб підтримувати дві котельні. На скільки його вистачить у такому режимі – невідомо, каже керівник ТЦ.

«По-перше, якщо генератор не витримає, то потрібно буде купувати новий. Промислові коштують від 30 до 50 тисяч доларів. По-друге, на день потрібно від 20 до 50 літрів палива. Тому в середньому виходить від 1500 гривень на день. Крім того, до нас будуть звертатися щодо знижки на оренду, бо тривоги та вимкнення електроенергії впливають на прибуток підприємців. Кожен має різні площі та об’єми продажів, тому щодо знижок будемо домовлятися індивідуально».

За словами пана Миколи, працівники виходять на роботу за звичним графіком, однак якщо лунає повітряна тривога о сьомій чи о восьмій вечора – йдуть додому. 

У зв’язку з вимкненнями електроенергії кількість відвідувачів ТЦ зменшилася, додає власник.

Фото Олени Суліковської та Ігоря Константинюка

Коментарі