Новини

Тимчасовий захист в Естонії: які зміни чекають українських біженців

Статус дає біженцям право на навчання, роботу, медичне страхування та отримання виплат.

Фото: EPA/UPG

В Естонії дозволили українцям продовжувати статус тимчасового захисту. На скільки саме збільшать дію дозволу – невідомо, однак базовий статус діє рік. Поновити документи можна двома способами: особисто у пунктах прийому біженців або онлайн.

Як продовжити тимчасовий захист в Естонії

У країні ввели спеціальний дозвіл на проживання для біженців з України ще в перші тижні вторгнення росіян. Він дає українцям фактично ті ж права, що й громадянам – на навчання, роботу та медичне страхування, пояснюють у Департаменті поліції і прикордонної охорони країни (PPA).

У більшості українців статус тимчасового захисту закінчиться у березні-квітні 2023 року. Тепер уряд запровадив процедуру його продовження. Зробити це можна не раніше, ніж за три місяці, але не пізніше, ніж за місяць до закінчення терміну його дії.

Для цього потрібно подати клопотання щодо продовження статусу до Департаменту поліції і прикордонної охорони. Можна звернутися як особисто, так і заповнити заявку онлайн. Треба обов’язково вказати особисті дані:

− ПІБ;

− зареєстроване місце проживання в Естонії;

− номер картки посвідки на проживання (документ, який видали при оформленні статусу);

− відділ департаменту, де ви хочете отримати нову картку.

Працівники служби можуть просити й додаткові дані, тож потрібно перевіряти електронну скриньку та відповідати на дзвінки.

В Естонії необов’язково оформлювати тимчасовий захист

Продовження тимчасового захисту не обов’язкові для українців. Всі громадяни мають право жити в країні навіть без звернення за тимчасовим захистом, але в цьому випадку вони не матимуть дозволу на роботу та соціальні гарантії.

«Оскільки війна в Україні триває, люди, які отримали тимчасовий захист, можуть продовжити його. Процедура є безплатною для українців, бо передбачена у програмі тимчасового захисту. Однак якщо після подачі клопотання ви захочете змінити місце видачі документа, за це потрібно буде заплатити самостійно, тож уважно обирайте відділення», — зазначила комісарка департаменту Марина Пилдма.

Раніше ми писали, що українці можуть отримати додаткові дві тисячі злотих у Польщі.

Коментарі