Новини, Репортаж

«Хочемо, аби вони тут залишилися»: громада на Буковині будує квартири для лікарів-переселенців із Донеччини

Сокирянська громада на Буковині будує 9 квартир для родин лікарів-переселенців, які працюють у міській лікарні. Це кваліфіковані спеціалісти, і громада хоче, щоб вони тут залишилися.

У Сокирянах ремонтують колишнє хірургічне відділення місцевої лікарні, яке закинули 12 років тому. Там облаштовують нові квартири для родин лікарів-переселенців зі сходу України, які знайшли роботу в Сокирянській лікарні. 

«Три місяці тому ми побачили, що маємо перевиконання бюджету, й вирішили ці кошти дати на ВПО», — розповідає голова громади Василь Козак, який зустрівся з нами, щаб показати, як проводять ремонт.

Спершу, зазначає пан Василь, лікарі звернулися до громади, бо шукали роботу. Їх влаштували, і через три місяці пацієнти почали дуже позитивно про них відгукуватися.

«Одна з лікарок зробила опис хвороби, і я надіслав до Києва, щоб його перевірити. Там сказали, що рівень опису — київський. Тож чому таку людину тримати на зйомній квартирі? Тому ми вирішили зробити для них помешкання під ключ. Назад вони вже повертатися не будуть, тому ми працюємо, щоб лікарі залишалися у нас», — каже голова громади.

Хірургічному відділенню старої лікарні майже сто років. Тут не було нічого, навіть каналізації. За три місяці робіт громада з’єднала її з міською, провела тут газ, світло. Ззовні будівлю утеплили, поклали вікна та двері — щоб працювати взимку всередині. 

Загалом квартир має бути дев’ять. Зараз закінчують робити дві — для родини анестезіологів та травматологині. Попри те, що зараз ремонт у самому розпалі, заселитися сім’ї зможуть вже 20 грудня.

«На цю мить ми витратили 2 мільйони 800 гривень своїх коштів — залишків із міського бюджету. Додаткові кошти ніхто не давав. Зараз ми кличемо якісь додаткові організації, щоб нам допомогли. За зиму, якщо будуть кошти, спокійно доробимо ще 7 квартир», — розповідає Василь Козак.

Щоб завершити ремонт, громаді потрібно ще приблизно 2-3 мільйони. Одна квартира в середньому коштує 400 тисяч гривень. 

З нами оглядати приміщення приїхала організація «Право на захист». Вона погодилася допомогти переселенцям із технікою та іншим побутовим приладдям, адже більшість лікарів приїхала ні з чим.

«Поки що лікарі попросили нас принести духову шафу, панель, диван. Ще занесемо холодильник», — перераховує голова громади.

Опісля ми завітали у Сокирянську міську лікарню — на роботу до лікарів із Донеччини. Нас зустріла Ліонела Миколаївна, переселенка з Мирнограда. Вона працює тут завідувачкою приймального відділення й анестезіологинею. Її чоловік — також анестезіолог і зараз працює в реанімації. 

«Переїхали ми в квітні, а в лікарні працюємо з першого травня. В кінці серпня нам зробили таку пропозицію. Хоча наші будинки в Мирнограді поки стоять — навколо йдуть бойові дії. Тому ми плануємо залишатись тут, у Сокирянах», — каже лікарка

Її чоловік зізнається, що спершу — коли прийшов на місце старої лікарні вперше, — не вірив, що ремонт закінчать так швидко. Але вже зараз їхня родина одна з перших отримає тут квартиру. Вони переїхали сюди з 17-річним сином, який зараз ходить до місцевого ліцею.

«Люди тут дуже чуйні, з усім нам допомогли. Дуже добрі, взагалі всі», — ділиться Ліонела.

З мирноградської лікарні сюди переїхала і травматологиня Лариса Валентинівна. Вона розповідає, що разом із чоловіком і маленьким сином виїхали, коли почалися обстріли. Спершу думали за Київ, але там не було роботи. Тоді їх покликали в Сокиряни.

«Прийняли дуже гарно. Спершу жили в лаборантів, а потім винайняли квартиру, — розповідає пані Лариса. — У такий час, як зараз, те, що громада нам робить квартиру, — дуже незвично. Але дуже приємно».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі