Афіша

Знімали жінки-режисерки: у Чернівцях відбудеться кінофестиваль воєнних фільмів

Упродовж трьох днів покажуть фільми про війну, які знімали українські та закордонні режисерки.

У Центрі Миколайчука відбудеться кінофестиваль «Female Freedom Film Festival». Чернівецькі глядачки та глядачі матимуть змогу переглянути фільми режисерок з України, Грузії, Вірменії та Молдови.

Про це повідомляють організатори події.

 «Female Freedom Film Festival має на меті підсилити голоси режисерок, які створюють фільми про війну, та становище жінок на війні, про політичні конфлікти, агресію, втрату дому й вимушене переміщення. Фестиваль відкрито маніфестує засудження російської збройної агресії на території України. Представлені в програмі кінострічки висвітлюватимуть тему війни й викликів, які вона спричиняє», – ідеться в повідомленні.

Під час проведення фестивалю триватиме збір коштів для організацій, які допомагають українським жінкам-військовим і ветеранкам.

Кінопокази одночасно триватимуть у трьох країнах: Німеччині, Україні та Грузії.

Вхід на всі події вільний, але необхідно зареєструватися за посиланням.

25 листопада

18:30 – показ документального фільму «Невидимий батальйон», 2017.

Режисерки: Аліна Горлова, Ірина Цілик і Світлана Ліщинська.

У фільмі зібрано шість історій українських жінок-військовослужбовиць. Героїні стрічки різні за своїм життєвим досвідом, віком, військовими й цивільними професіями, проте їх усіх об’єднала одна війна, і їхні історії створюють панорамну картину становища жінки у Збройних силах України.

21:00 – показ документального фільму «Речі», 2016.

Режисерка: Ніно Ніно Ґоґуа.

Фільм знятий за декілька років після російсько-грузинської війни. Сюжет розповідає про останні речі, які мешканці нині окупованої зони взяли із собою, покидаючи свої домівки на невизначений час. Кінострічка, знята у таборі для переміщених осіб, фіксує теперішні стосунки між речами та їхніми власниками, спостерігає за їхньою роллю в житті одне одного.

26 листопада

14:00 – показ документального фільму «Аліса в країні війни», 2016.

Режисерки: Аліса Коваленко, Любов Дуракова.

Це історія подорожі та особистий щоденник української дівчини-документалістки, яка зіштовхується з проблемою вибору так само, як і більшість громадян її країни, коли історичні події раптово вриваються в особисте життя.

«Коли на Майдані починалася революція, Алісі було 26 років. Як і багато інших режисерів, вона почала знімати важливі події, що відбувалися в її країні. Але дуже скоро відстань між камерою і реальністю починає скорочуватися, життя і смерть стають важливішими за просто зйомки фільму, і впродовж наступних двох років Аліса опиняється в найгарячіших точках заворушень: від майдану Незалежности в Києві, через блок-пости Слов’янська, до руїн Донецького аеропорту». 

15:50 – показ короткометражних фільмів грузинських, молдовських, вірменських та українських режисерок.

17:40 – показ документального фільму «Нічого боятися», 2019.

Режисерка: Сільва Хнканосян.

2018 року в горах Нагірного Карабаху 5 жінок метр за метром розміновують Лачинський коридор – колишню зону бойових дій, де встановлено тисячі мін. Цей фільм розповідає про неабияку ретельність їхньої роботи, напругу, що виникає внаслідок цього, і про людяність, яка допомагає впоратися зі страхом.

19:30 – показ драми «Довгі світлі дні», 2013.

Режисери: Нана Еквтімішвілі, Саймон Ґрос.

Після розпаду СРСР Грузія зіштовхується з насильством, війною в Абхазії й випадками самосуду, від яких страждає суспільство. Але для Еки та Натії — чотирнадцятилітніх нерозлучних подруг — життя буяє: на вулиці, у школі, з друзями чи старшою сестрою. Хоч їм уже доводиться справлятися з домінуванням чоловіків, раннім шлюбом і зневірою у коханні, для цих двох дівчат у розквіті життя продовжується.

27 листопада

14:00 – показ документального фільму «Десять секунд», 2016.

Режисерка: Юлія Гонтарук.

Фільм про людей і про місто, що загублене в часі та просторі. Про те, як швидко може змінитися життя, і про те, як навіть після непоправного є речі, які лишаються незмінними. В основі фільму лежать події, що є наслідком обстрілу житлового кварталу «Східний» міста Маріуполя 24 січня 2015 року. Обстріл вівся із систем залпового вогню «Град» із боку території, окупованої проросійськими  бойовиками.

16:00 – показ драми «Ресентимент», 2018.

Режисерка: Наталія Шауферт.

Тридцятирічна головна героїня хоче вийти заміж і вирішує подати заявку до шлюбного агентства. Омріяний шлюб робить її найщасливішою жінкою, аж поки її чоловік несподівано не зникає. Водночас на радіо оголошують про початок збройного конфлікту у Придністров’ї.

18:00 – показ документального фільму «Плай», 2021.

Режисерка: Єва Джишиашвілі.

Це історія про людей, які зберегли більше, ніж втратили під натиском нашого неоднозначного сьогодення, що сплутало всі земні й небесні закони. Їхня сила і слабкість у любові: до своєї землі, до ближнього. Вони незгодні й покірні водночас, немов гори. Бунтують проти несправедливости життя й мужньо приймають удари долі. Родина Малковичів для людського ока – загублена серед красивої й суворої природи. Та насправді вони там, де від початку часів панує гармонія і любов, що передається від покоління до покоління.

19:45 – показ документального фільму «Цей дощ ніколи не закінчиться», 2021.

Режисерка: Аліна Горлова.

20-річний Андрій Сулейман тікає з батьками з Сирії. Проте війна наздоганяє головного героя і в Україні, де він стає волонтером Червоного Хреста. Після смерти батька Андрій вирішує поховати його тіло на батьківщині.

У випадку повітряної тривоги кінопоказ буде зупинений, а глядачі зможуть перейти в найближче укриття. Після відбою тривоги перегляд продовжать. Якщо повітряна тривога буде тривати понад 40 хвилин, сеанс скасують.

Коментарі