Інтерв'ю, Перша шпальта

Щоб ЧНУ для Чернівців був як Ейфелева вежа для Парижа: світловий дизайнер із Дніпра, який робить підсвітку для ЧНУ

Микола Каблука вважає, що Чернівці мають дуже великий капітал збереженої архітектурної спадщини, а це свідчить про потужний туристичний потенціал.

Микола Каблука – світловий дизайнер, засновник компанії «Expolight» із Дніпра. Його фірма працює 22 роки та створює проєкти для різних країн світу. 

Серед останніх — замовлення у Нью-Йорку, Лондоні, Відні, Польщі, Ризі, Вільнюсі, Дубаї та Балі.

Компанія «Expolight» створила проєкт з освітлення Резиденції митрополитів.

Про туристичний потенціал міста, чому вражений архітектурою Чернівців, яким бачить головний корпус університету та який об’єкт хоче освітлити у нашому місті, Микола Каблука розповів в інтерв’ю Шпальті.

«Відчуваю тут правильну енергетику»

Микола Каблука вперше побачив Чернівці на архітектурному фестивалі три роки тому. Каже, що від побаченого отримав культурний шок.

«Про Чернівці раніше нічого не знав, чув тільки, що тут є пам’ятка архітектури, яка входить до спадщини ЮНЕСКО. Коли приїхав, був вражений архітектурною спадщиною — настільки вона збережена, концентрована, і наскільки її не встигли зіпсувати хаотичною пострадянською забудовою», – розповідає дизайнер.

Відколи дніпрянин у Чернівцях буває частіше, полюбив це місто.

«Відчуваю тут правильну енергію та передумови для того, щоб місто швидко розквітло. Тут є величезний нерозкритий потенціал, як діамант, який запилився, і його не потрібно створювати, а трішки протерти й повернути на видне місце», – ділиться дизайнер.

Микола Каблука вважає, що у Чернівцях є дуже багато компонентів, завдяки яким місто може стати досить популярним, туристичним. І зараз для цього є сприятливі умови. 

«Подобаються ті тенденції, які я спостерігаю у Чернівцях. Тут є те, чого немає в містах на сході країни. А саме — спільнота підприємців, демократичність, відповідальність міської влади й бізнесменів за це місто. І ці люди — господарники, які щиро люблять це місто, хочуть тут жити та зробити його комфортним. Вражений, наскільки тут великі плани щодо перетворення транспортної системи, пішохідних та веломаршрутів тощо», – зазначає пан Микола. 

Дніпрянин каже, що у Чернівцях уже має багато улюблених місць і насолоджується тим, що містом комфортно ходити пішки.

«Чернівці – контактне місто, приємно його відчувати. Ти сприймаєш його не через метро чи машину, а дуже приємно переміщуватися пішки. Тут ще треба попрацювати над пішохідними шляхами — продовжити їх, над транспортною інфраструктурою тощо. Але це дуже круто, що міська влада, архітектори приділяють багато уваги розвитку — настільки швидко все рухається навіть під час війни», – зауважує він. 

А ще Микола Каблука вважає, що у Чернівцях настільки унікальна атмосфера, яку не відчуєш у жодному з українських міст.

«Якщо порівнювати з кількістю спадщини, скажімо, Львів – перенасичений у чомусь. А тут, у Чернівцях, є легка комфортність, масштабність. Тут легкими мазками можна відкривати якісь нові елементи, підкреслювати їх, створювати гармонійне оточення навколо них, наситити певними функціями. І гадаю, що в дуже короткий термін, скажімо, через п’ять років, Чернівці буде не впізнати».

«Чернівці можуть вистрілити на великому туристичному фундаменті»

Чернівці мають великий потенціал, капітал архітектурної спадщини — збереженої, неперевантаженої, незіпсованої якимись не тактичними вставками, каже Микола Каблука. І те, що через вимушену міграцію сюди приїхало багато фахівців, може істотно вплинути на його розвиток.

«Місто комфортне, з чудовим екологічним оточенням. Сюди приїхали багато фахівців зі сходу, центру України, які відкрили для себе, що тут приємно жити, бути. Це люди, які можуть підсилити економіку. Думаю, якщо стратегічно підсилити транспортні зв’язки, розчистити ці моменти, зробити пішохідним центр міста, підземні паркінги, розкрити такі об’єкти, як університет, костел, Центральну площу, — це вистрілить», – вважає дизайнер.

Він звернув увагу на те, наскільки ожив після реконструкції сквер біля університету. А також біля костелу Серця Ісуса.

«Наскільки мені відомо, сквер на вулиці Кордуби – це чи не єдиний паблік-спейс, який відкрився в Україні під час війни. Приємно спостерігати, наскільки великий запит у містян, гостей міста на такі простори. Місто комфортне і хочеться, щоб воно було облаштованим, як ці нові сквери. Тут наводять лад, підкреслюють світлом архітектуру, яка, я вважаю, стане одним із маркерів. Тож є всі шанси поєднати риси такого міста, де є традиції й архітектурна спадщина, з сучасністю та технологічністю. Думаю, завдяки вимушеній міграції передаються навички, які притаманні східній та центральній частинам, місто наситять сучасними, компактними виробництвами тощо», – каже Микола Каблука.

Тож, поєднання архітектури, місця для комфортних сучасних виробництв, ІТ-галузі – це все «вистрілить» на великому туристичному фундаменті.

Оживити ЧНУ та зробити більш відкритим для туристів

Туристичним хабом, магнітом у Чернівцях може стати головний корпус університету, вважає Микола Каблука.

«Він дуже унікальний. І не тільки в Україні, а й у Європі, де є одиниці подібного масштабу і краси об’єкти. Цікаво те, що це не якась адмінбудівля, а університет, де люди, перебуваючи у розквіті формування своєї творчої особистости, зіштовхуються з такою архітектурою, з таким простором! Це щастя!»

Компанія «Expolight» отримала завдання підкреслити університет підсвіткою. 

«Це дуже відповідальне та цікаве завдання для нас. Ми за те, щоб не просто освітити його, а оживити, зробити більш контактним, відкритим для туристів і містян. Додати сюди додаткові функції. Ми хочемо зробити дуже якісну підсвітку», – запевняє Микола Каблука. 

Ескіз компанії «Expolight»

У планах дизайнера розробити проєкт та виконати підсвітку університету так, аби він асоціювався у туристів із Чернівцями, як Ейфелева вежа — з Парижем.

«Шляхом поєднання традиційної якісної підсвітки, яка проявить цеглу, різьбу, кольорову покрівлю хочемо створити щось контрастне: поєднання історичного і сучасного, технологічного. Зробити 3D-проєкцію на головну частину центрального корпусу ЧНУ, візуальний, динамічний контент, звукові інсталяції, які будуть розповідати про історію міста тощо», – розповідає Микола Каблука.

Крім того, дизайнери розглядають ідею щодо переосмислення території біля університету. Її планують зробити відкритою, додати більше функцій. Наприклад, пустир біля церкви хочуть зробити студентською галявиною з амфітеатром, місцем для артфестивалів. Також створити туристичний хаб, проводити на базі ЧНУ бізнес-школу, відкрити парк для містян і туристів.

«Більш ніж половина чернівчан не знає, що в університеті є парк, хоча історично він був зв’язаний із містом, мав декілька шляхів усередину. Його потрібно відкрити, додати функції, показати унікальні рослини, яким по 200 років, відновити ставок, відкрити теплицю, де діти, які цікавляться біологією, можуть ставати патронами цих рослин. Додати багато функцій, аби це було доповненням як культурно-соціальний освітній хаб. Таке ми бачимо майбутнє для Чернівців».

 Світлове шоу та продовження заходу сонця

У проєкті освітлення Резиденції, створеним командою Миколи Каблуки, планують підсвітку цегли та детальної різьби над вікнами. 

«Увечері цей рельєф дуже потужно розкривається. Ми робили експерименти, коли після візуалізації привозили сюди обладнання. Деякі ефекти були дуже захопливими! Наше завдання – розкрити архітектуру, підкреслити її. Архітектурне світло як каталізатор для архітектури – вона тоді краще проявляється», – пояснює дизайнер.

Фото: Expolight

На об’єкті планують теплим білим натуральним світлом проявити всю різьбу, фактуру, рельєф. Також підсвітити кольорову покрівлю, аби вона продовжувала захід сонця. 

«Придумали встановити спеціальну цифрову камеру, яка буде щовечора за астрономічним розкладом робити знімок заходу сонця. На базі нього штучний інтелект свторюватиме програми – відблиски сонця на покрівлі», – розповідає дизайнер.

Ще однією фішкою буде те, що ввечері, у певний проміжок часу, всі охочі, немов дослідники, зможуть за допомогою сучасних технологій «торкнутися» університету, змінюючи кольори покрівлі на свій смак. За допомогою спеціального вебзастосунку, розробленого командою Expolight, можна буде обрати колір, яскравість та динаміку, водночас приміряючи новий вечірній образ університету. Це буде нагадувати подовження заходу сонця, яке щодня є різним та унікальним.

Автор проєкту каже, що ЧНУ – це об’єкт, де не потрібно нічого придумувати, а просто відкрити його і підсилити.

«Вивозили оптичну лінзу з Бучі під окупацією»

Микола Каблука розпочав співпрацю з освітлення університету у Чернівцях за декілька років до повномасштабної війни. Напередодні нападу ця співпраця активізувалася, однак із лютого сповільнилася.

«У двадцятих числах лютого ми планували приїхати до Чернівців зі світильниками, проводити тести. Оскільки тут дуже специфічні прийоми підсвітки, ми співпрацювали з японським офісом “Panasonic”, який розробляв спеціальні лінзи, аби зробити проєкцію з відстані понад сто метрів від вхідної брами. Ми чекали на ці лінзи. Представниця фірми жила в Бучі і під час окупації з паспортом у кишені вивозила цю лінзу», – розповідає Микола Каблука.

Фото: Expolight

Відкрили у Чернівцях ще одну локацію

Наприклад, на іншому об’єкті — у сквері на вулиці Кордуби — компанія «Expolight» створила природні тіні. А навколо пам’ятника Францу Йосифу зробили інстаграмну локацію. 

«Там є великі гарні дерева, тож захотілося проявити відчуття потужної природи в центрі міста. Ми підкреслили дуже природно ці дерева, облаштували нетрадиційну для таких парків підсвітку. Зробили сквер тінистим, проявили тіні, аби створити ефект силуетів від гілок. Це додає природности. Також ми оформили озвучку цього парку, і під цю медитативну музику підсвітка дерев здається плавною, ніби дихає світлом», – розповів автор проєкту. 

Так це місце за декілька місяців перетворилося на улюблену локацію чернівчан та гостей міста. 

Автор проєкту хоче, аби таких місць у Чернівцях було більше. І щоб одним із них, у більшому масштабі, став університет.

«Вірю, що чернівецький університет може стати набагато потужнішим, відомим, хабом, культурно-освітнім центром для регіону», – зауважує Микола Каблука.

 «Костел Серця Ісуса для мене пам’ятка №2 після Резиденції»

Об’єкт, який зачарував дизайнера у Чернівцях, – це костел Серця Ісуса.

«На другому місці після університету у мене – костел Серця Ісуса. Він розташований дуже композиційно-архітектурно. Коли працювали у сквері на вулиці Кордуби, експериментальним світлом трішки взаємодіяли з костелом, із його шпилем. Він просто чарівний. Для мене це пам’ятка №2 у Чернівцях після ЧНУ», – ділиться Микола Каблука.

Дизайнер зазначає, що у час війни, у час становлення нації є ще більш цінними об’єкти, які стосуються майбутнього, символів, освіти. І такі символи будуть потрібні ще більше Україні та Чернівцям.

 

Коментарі