Новини

Зеленський на саміті G20 назвав умови миру з росією: 10 пропозицій

Президент зауважив, що хоче справедливого закінчення російсько-української війни.

Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті лідерів Великої двадцятки (G20) і запропонував 10 кроків до миру. Це передбачає відновлення територіальної цілісности України.

Виступ Зеленського оприлюднив Офіс Президента.

У заяві йдеться, щоб звільнити всю українську землю від російської окупації, доведеться ще повоювати «деякий час».

«Але якщо перемога все одно буде за нами, і ми в цьому впевнені, то хіба не варто спробувати нашу формулу миру, щоб зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій? », — сказав Зеленський.

Також президент зауважив, що хоче справедливого закінчення російсько-української війни: на основі статуту ООН і міжнародного права, а не абияк.

Зеленський сказав, що Україні не потрібно «пропонувати компроміси з совістю, суверенітетом, територією та незалежністю». За його словами, «Мінська-3» не буде:

«Ми не дамо росії перечекати й наростити сили, а потім розпочати нову серію терору і глобальної дестабілізації. Саме зараз треба і можна зупинити руйнівну російську війну».

«Українську формула миру» від Зеленського:

1. Радіаційна та ядерна безпека. росія перетворила Запорізьку АЕС на «радіаційну бомбу, яка може вибухнути в будь-який момент». Зеленський наголосив, що росія має негайно вивести з території станції всіх своїх військових і передати її під контроль МАГАТЕ та України. Також Глава держави засудив російський ядерний шантаж і закликав країни G20 тиснути в цьому питанні на рф.

2. Продовольча безпека. Президент України пропонує розширити «зернову ініціативу» на інші українські порти, зокрема на Миколаїв і порт «Ольвія». 

3. Енергетична безпека. Через російські обстріли українських енергооб’єктів Зеленський закликав запровадити обмеження ціни на російські енергоресурси: «Щоб експорт був не вищий за собівартість. Це чесно. Якщо забираєш ти, світ має право забрати в тебе».

4. Звільнення всіх полонених і депортованих. Зараз у російському полоні перебувають тисячі українських військових і цивільних, яких там піддають жорстоким тортурам.Також є й політв’язні, майже 11 тисяч дітей і сотні тисяч дорослих, яких депортували до росії. Український президент закликав обʼєднатися заради звільнення полонених у форматі «всіх на всіх».

5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України.

«росія повинна підтвердити територіальну цілісність України в межах відповідних резолюцій Генасамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів. Це абсолютно конкретно», — зазначив Зеленський.

6. Виведення російських військ і припинення бойових дій. Україна має відновити контроль над усіма ділянками державного кордону з росією.

7. Справедливість. Президент України закликав створити спеціальний трибунал для росії та міжнародний механізм для відшкодування всіх збитків.

8. Потреба негайного захисту природи. Президент наголосив, що необхідно створити платформу для оцінювання збитків довкіллю від війни.

9. Недопущення ескалації. Для недопущення повторення російської агресії необхідно надати Україні гарантії безпеки.

10. Фіксація закінчення війни. За словами Зеленського, коли всі попередні кроки реалізують, сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни.

Зеленський зауважив, що виконання кожного з цих кроків не може забрати багато часу. Орієнтовно місяць на один пункт, а для деяких достатньо декількох днів.

 

Коментарі