Новини

Станції контролю за якістю повітря: як вони працюватимуть у Чернівцях

Кожен охочий може в реальному часі перевірити, наскільки чисте повітря за вікном. Для цього потрібно лише зайти на сайт чи встановити безкоштовний застосунок або чат-бот.

Презентація проєкту аналізу якості повітря

У Чернівцях офіційно запустили проєкт аналізу якости повітря. Його розробила українська ІТ-компанія ЛУН спільно з командою факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Раніше станції були запущені в Києві, Львові та Одесі. А відсьогодні запрацювали і в Чернівцях.

«Незважаючи на те, що в Чернівцях немає великих промислових підприємств, що забруднюють повітря, моніторити стан його якости потрібно. Трапляється, що нечистоти потрапляють у воду, восени наші люди, на жаль, продовжують палити листя… Сподіваюся, що із запровадженням проєкту з моніторингу якости повітря ми зможемо оперативно реагувати і не допускати екологічних викликів», — сказав під час презентації заступник міського голови Чернівців Василь Зазуляк.

Влітку повітря Чернівців було чистішим, ніж восени

«ЛУН Місто AIR – це українська громадська система моніторингу якости повітря, створена з метою покращити екологічну ситуацію в країні. Наші станції вимірюють наддрібні часточки, які ми не бачимо неозброєним оком. Проте із вдиханням вони потрапляють у наші легені, кров — і негативно впливають на здоров’я. Одним з основних джерел потрапляння цих часточок у повітря є продукти горіння: вихлопні гази автівок, дим від спалювання листя, неекологічне паливо», — розповіла  кураторка ЛУН МістоAir Анна Денисенко.

Анна Денисенко

Від літа у Чернівцях у тестовому режимі запрацювали перші станції вимірювання якости повітря. Розробники помітили: тоді повітря в місті було чистішим, ніж восени.

«Влітку ми подумали, що недарма журнал «Фокус» на початку лютого цього року визнав Чернівці одним із найекологічніших міст України! Але десь із середини жовтня показники шкідливих частинок у повітрі міста зросли. Це можна пов’язати із сезоном спалювання листя та використання індивідуального опалення з використанням неекологічного палива», — зазначає Анна.

Спалення листя за 10 секунд забруднило повітря

Автори проєкту продемонстрували експеримент. Спочатку на карті, розміщеній у додатку, рівень забруднення був низьким і абсолютно нешкідливим для людини. Та після 10 секунд горіння опалого листя кількість шкідливих частинок у повітрі зросла у 1,5 раза!

«Сподіваємося, що люди, які спалюють листя, зможуть на власні очі побачити такі різкі зміни і все ж припинять це робити», — висловила сподівання Анна Денисенко.

Як дізнатися про забруднення повітря

Наразі у Чернівцях встановлено 11 приладів для вимірювання якости повітря. Їх ЛУН Місто AIR надало безкоштовно.

«Прилади надруковані на 3D-принтері. Конструкція легка та нормально витримує птахів. Один сенсор вимірює температуру, вологість та тиск, а інший — дрібнодиспенсерний пил», — пояснив розробник програми Андрій  Антоненко.

Андрій Антоненко

Дізнатися, чи чисте повітря у Чернівцях, ви можете, зайшовши на сайт ЛУН Місто AIR. А якщо побачите значне забруднення в тій чи іншій частині Чернівців, заступник міського голови радить звертатися до екологічної інспекції.

 

 

 

 

Коментарі