Новини

Близько сотні експонатів, від 10 тисяч доларів кожен: у Чернівцях невдовзі відкриють Музей науки

Наразі реалізація проєкту на завершальній стадії. Новостворений музей наповнюють експонатами з Києва, Одеси та німецького міста Мангайма.

Інтерактивний Музей науки у Чернівцях відкриють 7 грудня. Про це йшлося сьогодні, 14 листопада, під час пресконференції за участю голови Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка, голови обласної ради Олексія Бойка, заступника міського голови Юрія Лесюка та директорки Департаменту освіти і науки Чернівецької ОВА Оксани Сакрієр.

Як заявив журналістам під час заходу Руслан Запаранюк, місія такого музею – дати розуміння дітям, що все починається з академічних наук. Але зробити це в цікавій та доступній формі, аби діти мали змогу стати свідками хімічних, фізичних, біологічних та інших процесів, які їм демонструватимуть експонати музею.

Заклад створили під егідою Малої академії наук України. Її президент Станіслав Довгий вважає, що нинішні часи вимагають іншого підходу до дітей.

«Традиційно наші музеї мають такий вигляд: шафа, табличка «Не можна торкатися», відвідувачам не можна робити зайвих рухів, а дітям роблять зауваження за те, що вони стрибають чи розмовляють. Проте нинішні часи диктують нові тренди, тому сьогодні музеї стають інтерактивними – діти та експонати стають одним цілим», — каже президент Малої академії наук.

За словами пана Довгого, ідея створити подібний музей в Україні виникла приблизно 10 років тому. Команда ініціаторів об’їздила чимало країн світу, ознайомилася з декількома сотнями подібних музеїв у світі та вивчала їхній досвід.

2020 року відкрили перший музей у Києві. Попри ковід та карантинні обмеження, впродовж року установу відвідали 200 тисяч осіб.

«У нас на вході до музею висить інша табличка: «Не можна НЕ торкатися». Діти можуть доторкнутися до всього, спробувати, взяти до рук… Вони можуть стрибати й навіть кричати. З ними працюють екскурсоводи та тренери, котрі наочно пояснюють, як взаємодіяти з тим чи іншим експонатом. Фізика, математика, біологія, медицина, енергетика, матеріалознавство — десятки різних дисциплін, які через інтерактивні експонати діти засвоюють набагато краще, ніж на традиційному уроці чи лекції», — каже Станіслав Довгий.

Після успішного запуску цього проєкту в Києві члени МАНУ вирішили на цьому не зупинятися й створити такі ж музеї в інших містах України. До повномасштабного вторгнення розробили декілька проєктів: для Чернівців, Ужгорода, Львова, Полтави, Харкова та Маріуполя. Навіть виділили для цього фінансування, але війна зруйнувала плани.

Встигли лишень відкрити музей у Маріуполі, проте росіяни поцілили в нього авіаційною бомбою.

З початком вторгнення рф до України музей у Києві закрили, а частину експонатів перенесли до Львова. За декілька місяців його відвідали понад 20 тисяч дітей.

Враховуючи викликаний ажіотаж, проєкт захотіли реанімувати. Проте, зважаючи на чималу кількість внутрішньо переміщених осіб, створити такі музеї вирішили в обласних центрах на заході України.

За словами президента МАНУ, до нього з пропозицією реалізувати цей проєкт у Чернівцях звернувся голова обласної ради Олексій Бойко. Відтак Станіслав Довгий прибув до Чернівців, де підписав спільно з ним, а також із головою ОВА Русланом Запаранюком та міським головою Романом Клічуком меморандум про створення Музею.

Свою чергою Олексій Бойко розповів, що в Музеї налічують близько сотні експонатів. Вартість кожного — від 10 тисяч доларів. Їх доправили сюди з аналогічних музеїв Києва, Одеси та німецького міста Мангайма. Доставляли ці недешеві експонати власними силами.

Крім того, очільник облради уточнив, що ТРЦ «Боянівка» є тимчасовим прихистком для Музею. Надалі в планах збудувати спеціальне приміщення та регулярно оновлювати експонати. Наразі облаштування музею в торговельному центрі на завершальній стадії.

Офіційне відкриття, нагадаємо, відбудеться 7 грудня.

Фото Максима Козменка.

Коментарі