Новини

Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації

Відповідні законопроєкти зареєстрували 8 листопада під реєстраційними номерами 8189 та 8190.

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради України законопроєкти про продовження дії воєнного стану в Україні та загальної мобілізації. Відповідні законопроєкти зареєстрували 8 листопада під реєстраційними номерами 8189 та 8190. Наразі їх передали на розгляд.

Про це повідомляє Громадське.

Воєнний стан і мобілізацію в Україні оголосили 24 лютого і після того вже декілька разів продовжували. Востаннє Верховна Рада продовжила їх ще на 90 днів у серпні. За попереднім рішенням їхній термін дії триває до 21 листопада.

Під час воєнного стану у країні можуть обмежувати свободу руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Окрім того, можуть запровадити трудову повинність чи обов’язкові суспільно корисні роботи або ж примусове відчуження приватного майна. Також можливий перехід різних установ та організацій усіх форм власности на роботу на користь оборони.

Можлива заборона діяльности певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежности України.

Також під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

Згідно із законом, під час воєнного стану влада й зокрема військове командування має право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт та приватне майно.

Коментарі