Новини

В Україні демонтували ще один пам’ятник радянським солдатам

Цей пам’ятник демонтували на Закарпатті, поблизу українсько-словацького кордону, а замість нього планують встановити меморіал воїнів 128 гірсько-штурмової бригади, де служило чимало буковинців.

Фото Закарпатської ОВА, facebook.com

Поблизу українсько-словацького кордону в Закарпатській області демонтували пам’ятник радянським воїнам «Україна — визволителям».

Про це повідомляє Закарпатська обласна державна адміністрація.

За словами голови ОДА Віктора Микити, на місці радянського монумента може з’явитися пам’ятник або меморіал на честь сучасних героїв — закарпатських штурмовиків 128 бригади.

«Профільний департамент ОВА вже отримав завдання зібрати групу експертів, представників громадянського суспільства, сімей військових та інших для напрацювання концепту», — прокоментував Микита.

Пам’ятник «Україна — визволителям» на околиці Ужгорода біля кордону між Словаччиною та Україною був відкритий 8 травня 1970 року до 25-річчя перемоги над нацистською Німеччиною. За задумом авторів, радянський солдат мав символізувати непорушність території СРСР.

Восени цього року Ужгородська територіальна громада звернулася до обласної військової адміністрації з проханням перевірити монумент на аварійність.

Була створена комісія, до якої увійшли працівники ОВА, ДСНС та Ужгородської міської ради. Вона виявила, що пам’ятник аварійний і потребує невідкладного демонтажу. Тепер його перемістять на зберігання.

Коментарі