Новини

У Чернівцях не буде головної новорічної ялинки: що встановлять натомість

Управління культури Чернівецької міської ради ініціювало пропозицію не встановлювати ялинку через війну та потребу економити електроенергію.

Архівне фото Шпальти/торішня ялинка

Минулого вівторка, 1 листопада, у Чернівцях відбувся перший оргкомітет із підготовки новорічно-різдвяних свят. Там вирішували, чи варто встановлювати ялинку.

Пропозицію не ставити новорічне дерево подали з огляду на те, що в країні війна та потрібно економити електроенергію, розповіла в коментарі Шпальті начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко

«Встановлення штучної 20-метрової ялинки з 3D-гірляндами недоречне. Тому ми запропонували, що цьогоріч, враховуючи воєнний час, буде доречно встановити штучну 7-метрову ялинку в КП «Центр культури та дозвілля імені Тараса Шевченка». Її придбали торік за кошти парку».

Серед іншого очільниця управління каже, що на Соборній площі стоять ангари для допомоги внутрішньо переміщеним особам. А двадцятиметрова ялинка потребує великої потужности.

«У нас була ідея, щоб встановити меншу ялинку й запропонувати чернівчанам зробити хенд-мейд іграшки. Однак зараз немає коштів, щоб замовити дизайнерську команду, бо це третя черга, що означає працювати в борг».

Торік до встановлення ялинок долучався приватний сектор. Наприклад, за такої ініціативи поставили новорічні дерева на Гравітоні та Бульварі, каже Сафтенко.

Читайте також: У горщику, штучна чи хенд-мейд: які альтернативи зрубаній ялинці

Крім того, за її словами, у місті, можливо, встановлять фотозони на двох площах міста – Театральній та Філармонії. Але за умови якщо домовляться з виробниками попрацювати в борг.

Дизайнерка чернівецької ялинки Наталія Бордіян розповіла Шпальті, що місто не має можливости платити дизайнерам за оздоблення.

«У нас є прикраси, що не потребують електроенергії. У міста все для цього є. Мені сказали, що нема фінансової можливости оплатити працю. Зі своєї кишені я не можу платити працівникам», – ділиться вона.

Дизайнерка переконана, що дітям важливе свято навіть у такий складний час. Для оздоблення новорічної ділянки є і декор, й іграшки:

«Для дітей варто хоч щось зробити. Навіть якщо це буде невелика ялинка, а мінімально яскрава ділянка з меншим деревом», – вважає пані Наталія.

Що з головною ялинкою?

Новорічні святкування в Києві хочуть влаштувати попри війну, однак в «обмеженому форматі». Про це повідомив міський голова Віталій Кличко.

Яким буде формат, міська влада повідомить ближче до 31 грудня. 

«Щодо новорічної ялинки розглядають питання, щоб вона все ж була», – каже Кличко.

Водночас багатьох киян не влаштовує така позиція влади. Так, 8 листопада на сайті Київради зʼявилася петиція з проханням не ставити святкову ялинку до Нового року.

«Вважаю недоречним встановлювати ялинку, витрачати кошти на її придбання, монтаж, обслуговування й демонтаж. Виділені кошти доречніше витратити на допомогу ЗСУ чи допомогу ВПО», – зазначила авторка звернення Наталія Попович.

Станом на публікацію новини петицію підписали 6187 людей.

Довідково 

Торік 19 грудня на Соборній площі засвітилася головна ялинка Чернівців. Уперше – штучна. 

Висота пластикової ялинки – 18 метрів. Її прикрасили 3D-гірляндами, які купили ще 2018 року. Крім того, використали й старіші новорічні іграшки. Штучне дерево коштувало міському бюджету близько 800 тисяч гривень. Тендер на її придбання виграв Епіцентр.

Коментарі