Новини

В Україні запустили платформу для допомоги з цифрової безпеки

Ресурс покликаний підвищити цифрову грамотність і подолати актуальні онлайн-загрози громадян.

Фото: Jonas Leupe, unsplash.com

В Україні запустили платформу для екстреної допомоги з цифрової безпеки – Nadiyno.

Про це повідомляють у Мінцифри.

«Ми опинилися в першій у світі кібервійні, де країна-агресор використовує технології, пропаганду, дезінформацію та цифрові інструменти як справжню зброю. Тому кожен із нас мусить опанувати прості правила з цифрової безпеки, щоб підтримувати безпеку і стійкість як власного цифрового простору, так і цифрового фронту країни», – зазначили у відомстві.

Завдяки онлайн-платформі «Nadiyno» можна:

− підвищити цифрову грамотність;

− отримати поради із захисту персональних даних і пристроїв, підтримку від операторів гарячої лінії та інших фахівців із цифрової безпеки.

Скриншот із сайту

Так, жителі тимчасово окупованих територій України можуть отримати рекомендації, які стануть їм у пригоді. Наприклад, у яких месенджерах варто спілкуватися, як підготуватися до перевірки смартфона та уникнути прослуховування в окупації.

«У жовтні 2022-го ми оцінили цифрові потреби українців. 64% опитаних потрапляли в кризові ситуації, пов’язані з онлайн-безпекою. Рівень цифрових навичок 53% респондентів виявився нижче середнього. А популярні месенджери – Viber, Telegram і Facebook Messenger – найменш захищені та не відповідають передачі чутливої інформації», — пояснює мету проєкту його менеджерка Катерина Цибенко.  

Коментарі