Новини

Будинок дітей: у Чернівцях запрацює центр європейського зразка для постраждалих від насильства

У Чернівецькій області впроваджують модель Барнахус для захисту дітей, постраждалих від насильства.

Фото Міністерства юстицій України

У рамках Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного Чернівецькою обласною радою з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я», в Чернівцях створюють за міжнародною моделлю Барнахус Центр захисту та підтримки дітей, які постраждали або стали свідками насильства. Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

«Барнахус (у перекладі «Будинок дітей») – це міждисциплінарний і міжустановчий спеціалізований центр із роботи з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів», – ідеться у повідомленні.

Як розповів Шпальті Олексій Бойко, голова Чернівецької обласної ради, Буковина – четвертий регіон України, в якому створили Барнахус. Сприяв цьому заступник міністра юстиції України Олександр Банчук.

«Коли дитина пережила насильство у сім’ї, їй доводиться давати показання у поліції, де з нею спілкуються правоохоронці. Звісно, це дуже травматично для психіки. Малюк лякається, закривається в собі, дає неправдиві свідчення… Зрештою, суд не отримує достатньо доказів, і злочинець не несе відповідальности. А отже, насильницькі дії знову повторюються. 

За європейською моделлю ми створили Барнахус – простір, де опитування дитинки проводить психолог, а представники суду, поліції, слідчого управління спостерігають за цим з іншої кімнати. Отриману таким чином інформацію потім можна використовувати в суді як доказ. При цьому дитина не травмується, а злочинець несе справедливе покарання», – пояснює Олексій Бойко.

Фото Максима Козменка

Питання захисту та підтримки дітей, які стали об’єктами чи свідками злочинних посягань, надзвичайно актуальні та особливо важливі в умовах війни, додає він. Створенню центру передувала тривала робота, над цим питанням працювала міжвідомча група, до якої ввійшли керівництво обласної ради, представники апеляційного суду, прокуратури, поліції та UNICEF Ukraine.

Члени міжвідомчої групи зі створення Центру. Фото Чернівецької обласної ради

У Чернівцях Барнахус невдовзі відкриють у приміщенні на вулиці Щербанюка. Раніше Олексій Бойко залучив до реалізації цього проєкту благодійників, котрі обладнали Центр власним коштом.

Фахівці вже пройшли спеціальне навчання і готові розпочинати роботу.

Коментарі