Новини

Не вистачає техніки та вчителів математики: як у Чернівцях розвивається освіта в умовах війни

У Чернівцях обговорили, як бізнес та влада допомагають освіті в умовах війни.

Фото: ЕPAM Ukraine

У навчальних закладах Буковини не вистачає належної техніки для якісної організації онлайн-навчання. Зокрема школи области потребують 2 тисячі ноутбуків. Також є проблеми з освітніми кадрами — не вистачає вчителів математики. 

Це стало приводом для експертної дискусії, яку організувала асоціація «IT Ukraine» у партнерстві з компанією «ЕPAM Ukraine».

Під час обговорення директорка Чернівецького ліцею №1 Наталія Кінащук розповіла, що їхній заклад готовий до дистанційного навчання, бо має профіль ІТ. Але освіта потребує технічної підтримки.

Фото: ЕPAM Ukraine

«У нас є свої проблеми, ми маємо незахищені моменти, бо все робимо вручну. Сьогодні в навчальних закладах немає належної техніки. Ми не готові робити якісну онлайн-освіту. Бо для цього треба мати якісний ноутбук, планшет. Наразі ми отримали 14 планшетів завдяки участі в бюджеті ініціатив, а також 12 комп’ютерів. Але цього занадто мало, якщо говорити про онлайн-освіту. Саме вчитель сьогодні незахищений та незабезпечений», – каже Наталія Кінащук.

Як зазначила директорка Департаменту освіти й науки Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр, стратегічно важливо забезпечувати заклади освіти технічно.

«Ми звертаємося за допомогою до міжнародних організацій, бізнесу. Область потребує 2 тисячі ноутбуків. Ми звертаємося до різних міжнародних фондів. Це основне питання підтримки освіти від бізнесу. Ми маємо виклик через війну, але головне завдання в умовах фінансової кризи — рухатися далі й пропонувати креативні ідеї розвитку. Ми краще впораємося у партнерстві з бізнесом та ІТ-кластером», – зазначила вона. 

Фото: ЕPAM Ukraine

Викладачі ЧНУ ім. Ю. Федьковича зауважили, що наразі у виші є проблеми з абітурієнтами та викладачами математики.

Професор, доктор фізико-математичних наук ЧНУ Ігор Черевко каже, що нині важливо ІТ-кластеру залучити вузьких спеціалістів для обговорення співпраці ІТ-бізнесу та ІТ-освіти.

«Без цього ви не виживете і ми не виживемо. Вважаю, що є критична ситуація в області з учителями математики та викладачами. Ми пропонуємо школам 4-курсників, аби закрити вакансії», – зазначив Ігор Черевко. 

Водночас начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк звернув увагу на те, що релокований бізнес, який переїхав на Буковину, зіштовхнувся з нестачею кваліфікованих працівників певних галузей, зокрема й у деяких напрямках ІТ-індустрії. 

Фото: ЕPAM Ukraine

«Це говорить про те, що в Україні потрібно змінити підхід до освіти. Влада в цьому також зацікавлена, бо це зв’язок, синергія освіти з бізнесом і владою», – сказав Руслан Запаранюк. 

Він зазначив, що вказані проблеми стали маркером для влади надалі приділяти більше уваги та надавати підтримку освітній галузі. Вона має стати в пріоритеті як для органів влади, так і для доброчинців та меценатів — вирішивши проблеми з освітою, вдасться подолати і проблеми з нестачею кваліфікованих кадрів.

 

Коментарі