Новини

Йодна профілактика при радіаційній аварії: лікарка відповіла на запитання

Лікарка-ендокринологиня наголошує: калій йодид приймається лише при підтвердженому викиді радіації. Для профілактики його приймати не можна.

 

Фото РБК-Україна

Чому у випадку радіаційної аварії людям після 40 років не потрібно приймати йодид калію та як діяти тим, у кого видалена щитоподібна залоза, розповіла Олена Мельник, лікарка-ендокринологиня КНП «Міська поліклініка №2», кандидатка медичних наук. Вона відповіла на найпоширеніші запитання щодо йодної профілактики. Про це пише управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодид калію?

Для дітей дози визначило відповідно до віку і прописало Міністерство охорони здоров’я України.

Для підлітків від 13 до 18 років, дорослим до 40 років, вагітним та матерям, які годують грудьми, – 125 мг.

Людям, старшим за 40 років, калій йодид не призначають.

Чому калій йодид не рекомендовано вживати людям 40+?

Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод. Тож прийом калію йодиду може завдати більше шкоди, ніж користи.

Для людей, які старше 40 років, дуже низький ризик того, що будуть якісь негативні події у зв’язку з радіоактивним йодом. Ризик виникнення радіойодіндукованого раку щитоподібної залози в майбутньому знижений майже до нульових показників.

Єдиний виняток — якщо люди перебувають безпосередньо поблизу радіоактивного викиду, і місцева влада повідомила, що доза опромінення перевищує 5 Грей, тоді і людям старше 40 років потрібно одноразово прийняти 125 мг калію йодиду.

Якщо людина проходить курс лікування йодовмісним препаратом, як їй діяти в разі радіаційної аварії?

Ті дози, які призначають для усунення йододефіцитного стану та підтримки роботи щитоподібної залози, в сотні разів менші, ніж доза, що приймають при радіоактивному забрудненні. Тому у разі аварії людям до 40 років, які приймають йодовмісні препарати, все одно однократно необхідно прийняти 125 мг калію йодиду.

Чи потрібно приймати калій йодид людям, у яких видалена щитоподібна залоза?

Ні, не потрібно. Радіоактивний йод тропний до тканин щитоподібної залози. А прийом калію йодиду захищає лише щитоподібну залозу і не захищає інші органи. Відповідно, якщо щитовидки немає, то і профілактика не потрібна.

Важливо: калій йодид потрібно приймати лише при підтвердженому викиді. Для профілактики його приймати не можна! Великі дози йоду – токсичні для організму.

Чи можна замість калію йодиду використати звичайний розчин йоду?

Спиртовий розчин йоду, розчин Люголю, повідон-йод не всмоктуються та не накопичуються в щитоподібній залозі, тому не захистять від радіоактивного йоду.

У кращому випадку прийом цих препаратів не принесе жодного ефекту, в гіршому – нашкодить, призведе до хімічних опіків ротової порожнини, стравоходу.

Тому єдиним препаратом для ефективної йодної профілактики є калій йодид.

Нагадаємо, 180 тисяч таблеток калію йодиду по 0,125 г отримала Буковина. Також до закладів охорони здоров’я краю доставили 70 тисяч таблеток по 0,065 г. Ця партія препарату надійшла від МОЗ та благодійників.

 

Коментарі