Новини

Бруківка на Гагаріна в Чернівцях: чи купували нову за завищеною ціною та що буде зі старою

Директор Департаменту інфраструктури та благоустрою Григорій Прохоренко під час пресконференції пояснив, як обирали нову бруківку для вулиці Гагаріна, чи має стара австрійське походження, що робитимуть із нею надалі.

У Чернівцях на вулиці Гагаріна мостять нову бруківку. Проєктно-кошторисну документацію для її закупівлі уклали за державними нормами, а стару бруківку використовуватимуть для інших поточних ремонтів.

Про це на пресконференції розповів голова Департаменту інфраструктури та благоустрою Григорій Прохоренко.

Про надкоштовний ремонт

Нещодавно видання «Наші Гроші.Львів» написало про те, що бруківку для ремонту вулиці Гагаріна закупили за підвищеними цінами. З приватним підприємцем Андрієм Криваком уклали договір на 18,2 мільйона гривень. Вартість щебеню у підприємця – 2 080 грн, при цьому львівські комунальники у серпні купили його за 1 295 гривень.

Фото: ЧМР

За словами Григорія Прохоренка, перш ніж провести тендер, готують проєктно-кошторисну документацію. Це роблять проєктанти, що мають відповідну сертифікацію. Крім того, кошториси формують за програмним комплексом АВК-5, який містить інформацію про всі державні розцінки та нормативи.

«Фактично поточний ремонт не потребує будівельної експертизи, яка визначить правильність розцінок. Та цьогоріч ми все одно її провели, зважаючи на те, що є багато ремонтних робіт і нас будуть намагатися «розкачати» в цьому плані. І щодо Гагаріна ми також експертизу провели, все перевірили. Тому з точку зору закону не можна сказати, що ми щось зробили неправильно», — каже директор Департаменту інфраструктури та благоустрою.

До того ж, за його словами, такі речі не можна порівнювати. Якщо хтось каже, що бачив в OLX дешевше, то, як правило, не враховує багато факторів.

Зокрема ціна може бути без ПДВ. Крім того, люди не вносять у розрахунок доставку, складування, вивантаження тощо.

Скільки служитиме нова бруківка

Григорій Прохоренко запевняє, що Департамент інфраструктури та благоустрою вимагає від підрядників термін гарантії на три роки в разі поточного ремонту. Хоча останній взагалі не передбачає ніякої гарантії. Але такою є вимога відомства.

Що робитимуть зі старою бруківкою

Також головний комунальник міста спростував чутки про те, що бруківка на Гагаріна австрійська.

«Це вже старий міф, насправді бруківку замінювали ще 1968 року на радянську. Це базальтова бруківка, вона м’яка, і неякісна. Коли її демонтують, ми бачимо, що 30% уже не придатні до використання. Однак і бруківку, і асфальт, і тротуарну плитку ми використовуємо повторно. Відвозимо на МіськШЕП, а після — використовуємо на інших об’єктах або для інших поточних ремонтів», — каже Г. Прохоренко.

Про велику кількість ремонтів у місті

Насамкінець очільник профільного департаменту розповів, що в місті наразі ремонтують або вже відремонтували понад 30 ділянок.

«У людей є сумніви, чи варто це робити у воєнний час. Відповідь лежить в економічній площині: економіка повинна працювати. Ми даємо роботу працівникам підприємств — вони отримують зарплатню, сплачують податки й можуть донатити військовим. Без цього вийде замкнене коло: якщо все віддати на військо, то згодом не буде що давати, не буде надходжень до бюджету», — запевняє Григорій Прохоренко.

До того ж, за його словами, попри війну, надходження до бюджету зросли. Міська влада багато вчиться, як якісно відбудувати місто, зокрема у сусідів, від яких Чернівці «відверто відстали».

«Тому ми надолужуємо. Цьогоріч  побудували таку модель, яка працює. А наступного року, якщо буде все добре, то плануємо робити ще більше», — резюмує Прохоренко.

Коментарі