Аналітика, Перша шпальта

У Чернівцях об’єднали «Жовтневий» і парк Шевченка та призначили очільницю: що це змінить

Нині вже обрали керівницю новоствореного єдиного комунального підприємства. Тим часом адміністрація парку «Жовтневий» готує позов щодо ймовірного конфлікту інтересів в автора проєкту рішення Василя Максимюка.

У Чернівцях об’єднали Центральний парк культури та відпочинку імені Тараса Шевченка і КП «Парк “Жовтневий”». Відповідне рішення ухвалили депутати міської ради. А вже сьогодні, 21 жовтня, стало відомо, що виконувати обов’язки директорки новоствореного комунального підприємства «Центр культури та дозвілля імені Тараса Шевченка» буде режисерка, акторка та керівниця Чернівецького народного театру «Темп» Марта Шумілова-Лисякова.

Фото з фейсбук-сторінки Марти Шумілової-Лисякової

Новопризначена очільниця новоствореного комунального підприємства розповіла Шпальті, що наразі має на меті ознайомитися з ситуацією в обох парках та наступного тижня сформувати подальший план розвитку нового комунального підприємства.

«Представлення колективу відбулося. За розпорядження міського голови мене призначили на посаду директорки парку культури й відпочинку ім. Т. Шевченка. Об’єднання двох парків ще не відбулося (надалі до початку наступного року діятиме створена комісія з ліквідації КП «Парк “Жовтневий”» — ред.). Словом, моя мета як нової директорки — зробити все для того, щоб цей заклад був сучасним, цікавим, креативним простором для усіх верств населення».

Очільниця культури та директор «Жовтневого» – проти

Це рішення на засіданні 24 сесії міської ради набрало необхідну кількість голосів для ухвалення, проте його підтримали не всі депутати. Проти такого рішення була фракція «Пропозиція». Зокрема і начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко. Вона розповіла Шпальті, що ухвалене на сесії рішення фактично означає ліквідацію парку «Жовтневий».

«Працівників Жовтневого парку у складі 5 осіб буде звільнено, а сам об’єкт юридично приєднують до парку Шевченка. Створюючи таким чином єдине комунальне підприємство з недолугою назвою «Центр дозвілля», яка навіть не асоціюється з поняттям “парк”», – каже вона.

За словами керівниці управління культури, вона проти таких блискавичних рішень, коли 23-ма голосами ліквідували два комунальні підприємства, у час, коли президент України заборонив ліквідувати заклади культури під час війни.

Директор КП «Парк “Жовтневий”» Юрій Воронка розповів Шпальті, що 18 серпня 2022 року депутати підтримали рішення про створення комісії, яка буде вивчати об’єднання парків. 

«19 серпня я написав заяву на ім’я міського голови з проханням долучити мене до роботи комісії. Минув місяць — жодної відповіді не отримав. Написав ще один лист. Лише на початку жовтня отримав відповідь про те, що комісія не збиралася жодного разу, тому мене не запрошували. Постає питання, яким чином депутати ухвалювали рішення, якщо не працювала комісія і ніхто не оцінював економічну доцільність об’єднання, юридичні наслідки об’єднання тощо», – каже Юрій Воронка.

Також він вказує на те, що Трест зеленого господарства нині обслуговує територію зелених насаджень площею 43 га. А це значно менша територія, ніж сумарна площа обох парків. 

«Територія парку «Жовтневий» – 63,5 га, Центрального – 17 га. Відповідно Трест зеленого господарства отримає додаткове навантаження – 80 га. Це вдвічі більше, ніж підприємство обслуговує нині. Про яку оптимізацію йдеться, хто робив розрахунки такої оптимізації?» – зауважує директор парку.

Зелентрест уже обслуговував парки

Водночас директор Центрального парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка Юрій Венгринюк розповів Шпальті, що передача функцій благоустрою парку Тресту зеленого господарства вже відбувалася і раніше.

«До 1995 року благоустроєм парку займався Трест зеленого господарства. 1995 року парк Шевченка передали двірникам, бо комунальники не справлялися зі своїми функціями. А вже 1998-го довелося відмовитися від Тресту зеленого господарства. Сьогодні, якщо благоустроєм парку буде займатися велика компанія, яка має багато працівників і техніки, можливо, це і правильно. Бо у них є більше можливостей. Нам це робити було важче, бо маємо всього 6 працівників з озеленення. Один із них воює в ЗСУ, також одна працівниця перебуває у відпустці без збереження. Тому немає можливости ким їх замінити», – каже Юрій Венгринюк.

Водночас за словами директора парку, все залежатиме від фінансування. Адже донині кошти з міського бюджету виділяли лише на зарплату бригаді двірників та озеленення. Техніку та навчання фахівців парк купував за зароблені кошти.

«Зрушення будуть лише завдяки фінансуванню. Не залежить від того, яким буде тут директор. Для парків культури й відпочинку — скільки грошей не давай — усе буде освоєно, бо тут великий обсяг роботи», – зауважує Юрій Венгринюк.

«Благоустроєм парків повинні займатися профільні підрозділи міськради, а не культура»

Проголосоване на сесії міської ради рішення означає, що в Чернівцях ліквідують юридичну особу парку «Жовтневий» та скоротять персонал, який наразі складається з п’яти працівників. 

Процедура передбачає створення ліквідаційної комісії та обрання нового керівника. А Трест зеленого господарства почне виконувати свої обов’язки в парках з 1 січня 2023 року.

Автор проєкту рішення депутат міської ради від фракції «Європейська солідарність» Василь Максимюк пояснив Шпальті, що рішення передбачає розподіл обов’язків: благоустроєм парків буде займатися Трест зеленого господарства, а управління культури – мистецьким напрямком.

«Ми розуміємо, що займатися асфальтуванням, обрізанням дерев, освітленням тощо не є компетенцією культури. Цим питанням повинні займатися господарські підрозділи міської ради. А саме комунальне підприємство як мистецький комплекс залишається в підпорядкуванні управління культури», – розповів ініціатор проєкту.

Реакція дирекції КП «Парк “Жовтневий”»

Водночас директор парку «Жовтневий» Юрій Воронка повідомив, що підприємство готує позов до суду (або НАЗК). Він запевняє, що в автора проєкту рішення — депутата Василя Максимюка — є конфлікт інтересів.

 

 

Коментарі