Новини

Рада визнала Ічкерію тимчасово окупованою росією

Чеченську Республіку проголосили в 1991 році на чолі з президентом Джохаром Дудаєвим.

Фото: The Washington Post

Верховна Рада визнала Ічкерію тимчасово окупованою росією та засудила геноцид чеченського народу. За постанову 8132 проголосували 287 нардепів.

Про це повідомив народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк.

Таким чином Україна вважає чинний режим на цій території окупаційним. 

Україна також закликає держави-члени ООН та міжнародні організації розслідувати російські злочини в Ічкерії, притягнути винних до відповідальності та визнати країну окупованою росією. 

Довідка

Як повідомляє видання «Українська правда», у 1994-1996 роках тривала перша війна між Ічкерією та росією. Вона завершилася перемогою Ічкерії та визнанням її незалежності. російські війська знищили сотні тисяч мирних мешканців Ічкерії, а рф втратила, за чеченськими даними, до 80 тисяч солдатів вбитими. Водночас сама рф офіційно визнає втрати у 5,5 тисяч солдатів.

На стороні Ічкерії воювали добровольці з України.

Попри мирний догорів, російські спецслужби вбили першого президента Ічкерії Джохара Дудаєва.

У 1999 році під приводом «захисту мирних громадян» рф розпочала другу війну з Ічкерією та окупувала країну. Партизанська війна в країні тривала до 2009 року. 

росія визнала Ічкерію «Чеченською Республікою», а ставлеником Кремля там став Ахмат Кадиров. Після вбивства Кадирова старшого на посту його замінив син – Рамзан. 

У Чечні високий рівень безробіття, низький рівень економічного росту, освіти, інвестиційного потенціалу та високий рівень корупції. 

Коментарі