Новини

Що робити, якщо під час повітряної тривоги у Чернівцях зачинені укриття

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернівецької міської ради отримало понад 100 звернень з приводу зачинених громадських укриттів.

Сховище у Чернівцях

У Чернівецькій міській територіальній громаді на обліку є 135 захисних споруд цивільного захисту, 98 із них повністю готові до використання, ще 35 – діють як найпростіші укриття. Про це на брифінгу повідомила Марина Паламарюк, начальниця Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернівецької міської ради.

«У найпростіших укриттях можна перебувати 5-6 годин, бо там немає вентиляції. Тоді як у повноцінних захисних спорудах у разі необхідності можна укриватися до 3-х діб», − пояснила посадовиця.

Якщо громадське укриття зачинено

Від 24 лютого Управління з питань надзвичайних ситуацій отримало понад 100 звернень про те, що під час повітряної тривоги укриття зачинені. Таке звернення сьогодні, під час масивного обстрілу всієї України, стосувалося сховища на вулиці Ольги Кобилянської, 29.

«Переважно це людський фактор. Люди зачиняють укриття, бо не хочуть, щоби там оселялися безхатьки. Коли отримуємо такі звернення, представники Управління цивільного захисту спільно з управлінською компанією прибувають на місце і вирішують питання. Зокрема, так було сьогодні з укриттям на вулиці Кобилянської. Якщо ж домовитися з мешканцями не вдається, доводиться самостійно знімати замок. Бо доступ до укриттів однозначно повинен бути», – зазначила Марина Паламарюк.

Чиновниця наголосила: якщо під час повітряної тривоги неможливо потрапити у громадське укриття, потрібно звертатися до муніципального контакт-центру за номером телефону 15-80.

Чи можна сховатися в укритті школи?

Також Марина Паламарюк попередила, що в укриттях шкіл та дитячих садочків пересічним мешканцям ховатися не можна.

«Перед початком навчального року Міністерство освіти і науки України попередило, що укриттями шкіл можуть користуватися виключно учні, вчителі та технічні працівники. Те саме стосується і дитячих садочків. Пересічні громадяни не можуть туди потрапити», − сказала начальниця Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернівецької міськради.

Нагадуємо, сьогодні, 10 жовтня, росіяни завдали масованого ракетного удару по Україні.

Коментарі