Новини, Репортаж

«Побачити Париж»: у Чернівцях презентували книжку Таїсії Наконечної про українців за кордоном

Письменниця вирішила продавати збірку в межах благодійного аукціону, кошти з якого підуть на допомогу ЗСУ.

Учора, 6 жовтня, у залі «Медіа» готелю «Central Magnat Cinema» відбулася презентація нової книжки Таїсії Наконечної «Побачити Париж».

Модераторкою була поетка, літературна критикиня та громадська діячка Інга Кейван.

«Побачити Париж» – збірка оповідань соціально-психологічної тематики про іншу реальність українців «по той бік кордону». Сюжет розповідає про людей, які з вибору чи вимушено опинилися в інших країнах.

«Часто твої персонажі зіштовхуються з такими ситуаціями, про які вони навіть не могли помислити. Це про дорослішання в дуже жорстких та складних умовах. Одна з історій не те що вразить, багато хто просто відчує біль через таку ситуацію», – каже Інга Кейван.

Перша чернетка видання з’явилася ще 2019 року. За словами Таїсії Наконечної, для неї стало новим досвідом працювати з прозою, бо через поезію простіше виражати емоції.

В основі книжки – реальні історії, водночас персонажі – вигадані.

«Ця історія, яка лягла в основу оповідання «Побачити Париж», – реальна. Ми десь стояли з людьми й розповідали про своє. Я розвинула почуте та додала деталей. Але не всі історії були так написані, деякі взяті з колективного героя. Наприклад, перше оповідання про соціальне сирітство, розділення сімей, коли батьки за кордоном, а діти в Україні», – розповідає авторка.

Лише одна реальна людина стоїть за своїм персонажем – в оповіданні «Німецька мрія».

Видавництво замовило 50 примірників препринту книжки, бо видати основний тираж ще не встигли. Препринтні примірники – унікальні, адже їхня обкладинка відрізняється від основного тиражу. Вона буде зеленою.

Таїсія Наконечна вирішила продавати ці книжки в межах благодійного аукціону, кошти з якого підуть на допомогу ЗСУ. Мінімальна пожертва – 200 гривень.

«Надійшов запит від 22-го стрілецького батальйону. Він дислокується в Чернівецькій області, але зараз перебуває на передовій. У військових зламався евакуаційний автомобіль, і потрібно купити мотор та оплатити ремонт. Наша мета – зібрати на це 30 тисяч гривень», –  каже письменниця.

Відвідувачі мали змогу придбати збірку з автографом авторки. Одна з них – письменниця та режисерка Юлія Мироненко, яка родом із Мелітополя. Недавно вона приїхала до Чернівців зі закордону. Каже, що авторка є її подругою та видавчинею. Саме від видавництва «Парасоля» вона опублікувала свій психологічний роман «Ми помираємо лише раз» та дитячі книжки.

«Я читала цю книжку ще драфтом. Мені дуже цікаво почитати, що вийшло. Останні шість місяців я вимушено живу за кордоном, у Генті (місто в Бельгії). Тобто, сама стала емігранткою. Чесно кажучи, складно пригадати свої почуття на початку, але зараз ця тема дуже близька. Бо це мій досвід. Мені дуже цікаво, чи Тая збирається писати сиквел (продовження – авт.) про людей, які ще залишаються за кордоном. Мені не вистачить слів описати ту вдячність народу Європи, який приймав нас», – ділиться пані Юлія.

Викладачка англійської Анна Роп’яник каже, що коли дізналася про презентацію, не вагаючись, прийшла. Ця тема близька для жінки, бо два роки вона проживала в Бельгії, а до того — в Китаї. З авторкою вони обговорювали те, як почуваються українці за кордоном, коли покидають свою країну, і як нелегко сюди повертатися:

«Я давненько знайома з її творчістю, вона була моєю викладачкою в університеті. Потім так доля звела – я жила в Бельгії й навчалася в місті, де проживала Тая. Ми тривалий час підтримуємо зв’язок».

Довідка

Таїсія Наконечна – письменниця, перекладачка, редакторка, видавчиня і менеджерка культури. Народилася в Хотинському районі, довгий час жила і працювала в Чернівцях. Нині живе в місті Ґент (Бельгія).

Авторка поетичних збірок «Безріччя» (2003), «Солов’ї з Шаоліня» (2017), «Безріччя 2.0» (2018) та збірки короткої прози «Життя під парасолею» (2018). Перекладачка збірки поезій бельгійського автора Алена Ванклостера «Прісний сир із полином» (2021), що присвячена Чорнобильській трагедії.

У березні 2021 року Таїсія Наконечна заснувала видавництво «Парасоля».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі