Новини, Репортаж

Інсульт: як хвилини рятують життя

У Міському інсультному центрі Чернівців діє гасло: «Час — це МОЗОК». Бо саме за цією абревіатурою ховаються симптоми, розпізнавши які, можна впродовж 4,5 годин надати хворому ефективну допомогу. Втратити не можна ні хвилини.

Лікарка та пацієнт Міського інсультного центру

У палату, не поспішаючи, заходить тендітна жінка. Вона поправляє ковдру і нюхає квіти у вазі на приліжковій тумбі. З першого погляду навіть не скажеш, що декілька днів тому ця жінка перенесла інсульт.

Домініка Жиряда – вчителька одного з ліцеїв Чернівців. Інсульт у неї стався на роботі. Вона встигла покликати на допомогу – і вже за декілька хвилин медики «швидкої» везли її до Міського інсультного центру, що у Центральній міській клінічній лікарні.

«У мене боліла голова. Думала, що це від перевтоми. А потім почало віднімати ногу і руку. Я одразу покликала на допомогу. На щастя, дуже швидко мене привезли до інсультного центру, зробили тромболізис. Вдячна лікарям – вони тут творять дива. Лише уявіть: мене привезли практично паралізованою, а вже за декілька годин тіло знову почало мене слухатися», — розповідає пацієнтка.

Домініка Жиряда лікується в інсультному центрі

Зараз жінка проходить реабілітацію. І з нетерпінням чекає повернення на улюблену роботу. Це – її головна мотивація.

«Після того, як мої учні прийшли мене відвідати, я поставила собі за мету якомога швидше повернутися до ліцею, бо мої діти на мене чекають. Учні мотивують мене працювати над собою і не здаватися», — зізнається Домініка Жиряда.

Бабусю, в якої стався інсульт, врятував… маленький онук

Випадків, коли уражені інсультом пацієнти повертаються до нормального життя, у Міському інсультному центрі вистачає. Цьогоріч, до речі, встановили власний рекорд: уже провели 106 тромболізисів. І якщо в Європі «золотий» стандарт — до 15% тромболізисів від усіх  ішемічних інсультів за рік, то в інсультному центрі Чернівців наразі їх уже 17%.

«Існує так зване терапевтичне вікно у 4,5 години. Це саме той час, коли пацієнту можна зробити тромболізис (зруйнувати згусток крови, що перекрив судину), а значить – врятувати. Важливо, аби родичі чи ті люди, які поруч, вчасно могли розпізнати інсульт, викликати «швидку». А вже медики, які приїжджають на виклик, зв’язуються з нами по так званому інсультному телефону і попереджають про те, що є потенційний кандидат на тромболізис. До його приїзду наша мультидисциплінарна команда вже напоготові: у приймальному відділенні повинна взяти всі аналізи, зробити КТ і, якщо ще не сталося ураження мозку, виконати тромболізис. Наш рекорд часу «від дверей до голки» — 12 хвилин.

У нас був випадок, коли маленький онук помітив, що бабуся почала незвично розмовляти — впродовж пів години вона була в лікарні. Ще один випадок: людині з іншої области стало зле на Калинівському ринку. Жінка, яка проходила повз, побачила ознаки інсульту, викликала «швидку», ми встигли провести тромболізис. Тобто в таких випадках той, хто поруч, реально рятує життя», — зазначає завідувачка Міського інсультного центру Іванна Тащук.

Іванна Тащук, завідувачка Міського інсультного центру

Перші ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ

О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ

З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ

О – ОЧІ, раптове погіршення зору

К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

У разі виявлення хоча б одного з цих проявів потрібно негайно телефонувати 103.

Усі послуги та медикаменти безкоштовні

Після проведення тромболізису першу добу пацієнт перебуває під постійним спостереженням у відділенні інтенсивної терапії. Наступного дня виконується повторна комп’ютерна томографія.

«Буває, як-то кажуть, «на кінці голки» хворий уже приходить до тями. Тобто завершуємо вводити препарат «Актилізе» для знищення тромба – і пацієнт вже розплющує очі, починає говорити», — каже Ігор Лупуляк, завідувач відділення інтенсивної терапії Центральної міської клінічної лікарні.

Ігор Лупуляк, завідувач відділення інтенсивної терапії Центральної міської клінічної лікарні

Усі послуги для пацієнтів – безкоштовні. Їх оплачує Національна служба здоров’я України. Медикаменти для лікування гострого інсульту, які входять до протоколу, теж є безкоштовними для хворих, зокрема й «Актилізе» – препарат для проведення тромболітичної терапії. Один флакон цього препарату коштує 15-16 тисяч гривень. Як правило, на одного пацієнта йде 2 флакони.

Ліки, які вводять пацієнту з інсультом для знищення тромба

«Мабуть, проведення тромболізису – це як винагорода для команди лікарів, яка працює з хворим на інсульт. Уявіть: людина надходить паралізованою, іноді – без свідомости, а через декілька годин усі функції відновлюються. У нас були навіть випадки, коли на другу добу після проведення тромболізису ми робили контрольне КТ і виписували хворого на подальше амбулаторне лікування», — розповідає Іванна Тащук.

Відділення інтенсивної терапії

«Ще 5 років тому таких пацієнтів ми втрачали»

З першої доби, коли пацієнт потрапив з інсультом до лікарні, з ним починають працювати реабілітологи. Навіть якщо хворий у реанімації, у комі. Бо коли м’язи працюють, хоч і  пасивно, це сприяє їх подальшому відновленню.

«Навесні до нас з інсультом потрапила пацієнтка з Чернігова. Під час окупації міста вона довго просиділа у підвалі. Виїхати вдалося, коли з міста зняли блокаду. А вже у Чернівцях у жінки стався інсульт. Її стан був важкий: паралізований правий бік, вона не розуміла мови і сама не могла розмовляти. Ми провели їй тромболізис, далі – робота з фізичними терапевтами та реабілітологами.

Нещодавно ця жінка була у нас на повторному курсі реабілітації. Вона вже почала трошечки розмовляти, розуміє інших, потихеньку ходить і працює правою рукою. Ще 5 років тому це було би неможливим, ми би її втратили», — каже Іванна Тащук.

Робота фізичного терапевта з пацієнтом

Завідувачка Міського інсультного центру зауважує, що кількість інсультів із 24 лютого зросла. Звісно, це пов’язано зі стресом, який сьогодні переживають усі українці. Тому вкотре наголошує уважніше ставитися до власного здоров’я. Бо насправді порятунок життя починається ще до того, як поруч опиняється лікар. Першим рятує той, хто бачить симптоми інсульту і звертається за спеціалізованою медичною допомогою.

Команда, яка працює з хворими

Раніше ми писали про роботу відділення медичної реабілітації, що діє в Центральній міській клінічній лікарні Чернівців.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі