Новини

Звільнення Донеччини та Херсонщини, обстріли Сумщини, Запоріжжя й Миколаєва: головне за ніч

Збройні сили України звільнили село Торське Донецької области та Архангельське на Херсонщині. Водночас ворог продовжує ракетними обстрілами руйнувати цивільну військову інфраструктуру України.

Українські військові звільнили село Торське, яке розташоване між звільненим напередодні Лиманом Донецької области та окупованим містом Кремінною, що на Луганщині. Про це під час телемарафону розповів речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий, пише Громадське.

Він зазначив, що частину з оточених у районі Лимана окупантів українські військові фізично знищили або взяли в полон, ще частина — змогла вийти з оточення і зараз намагається займати оборону в Кремінній. Водночас ЗСУ намагаються їх вражати артилерією та не дати їм побудувати оборону.

Череватий додав, що українські підрозділи продовжують зачищати від залишків російського угруповання ліси біля Лимана: намагаються спіймати росіян та розміновувати територію.

Звільнення Херсонщини

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові досягли успіхів не тільки в Лимані Донецької области, але й звільняючи інші населені пункти. Зокрема він підтвердив, що таким є селище Архангельське на Херсонщині.

Про це президент сказав під час відеозвернення.

«Щоденно щонайменше двічі я отримую звіти від наших військових. Цього тижня найбільше у них займає перелік звільнених від ворога населених пунктів у межах нашої оборонної операції, що триває», — сказав Зеленський.

Він зазначив, що хоча історія звільнення Лимана стала найбільш медійною, але «успіхи наших воїнів не обмежуються лише ним».

Обстріли Запоріжжя

росіяни вночі проти 3 жовтня завдали ракетного удару по Запоріжжю. Внаслідок цього є постраждалі. Про це повідомив глава ОВА Олександр Старух. Відомо про одного постраждалого.

Ворог завдав чергового ракетного удару по Запоріжжю та двох селах Запорізького району, випустивши близько десяти ракет С-300.

В обласному центрі руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури. Зокрема пошкоджений реабілітаційний центр, де навчалися діти з інвалідністю. Внаслідок атак по селах поблизу міста постраждалих немає. За попередньою інформацією, ракети поцілили за межами населених пунктів.

Обстріли Сумщини

російські окупаційні війська рекетними обстрілами спричинили руйнування цивільної інфраструктури Сумської области. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

За його даними, росіяни били по території Сумського району зі ствольної артилерії. Усього зафіксували 56 прильотів по Юнаківській та Хотінській громадах. Обійшлося без жертв, але внаслідок обстрілів пошкоджені 10 приватних будинків, «суттєво постраждала» сільська школа, розбиті дві автівки.

Також пошкоджено лінію електропередачі, газопровід, водонапірну башту та трансформатор у селах. Як розповів Живицький, в одному з подвір’їв російський снаряд влучив просто в сарай, внаслідок чого той повністю згорів.

Обстріл Миколаєва

російські війська в ніч проти 2 жовтня завдали ракетного удару по житловому кварталу Миколаєва. Семеро людей зазнали поранень. Окупанти випустили ракети з комплексу С-300.

Відомо про пошкодження у щонайменше чотирьох багатоквартирних будинках. Зокрема є влучання неподалік від двох чотириповерхівок. У двох квартирах одного з будинків виникла пожежа, її вже ліквідували.

Підриви на мінах

Упродовж доби одразу в декількох деокупованих регіонах цивільні підірвалися на мінах. Зранку на Сумщині наїхала на міну автівка працівників Укртелекому. Водій загинув на місці, двох людей шпиталізували. Також автівка з цивільними наїхала на міну в лісі поблизу села Шестовиці Чернігівської области. Всі четверо людей загинули.

А в Харківській області автівка швидкої допомоги підірвалася на міні, коли їхала на виклик. Внаслідок підриву загинув водій, а фельдшер зазнав поранень. Крім того, у полі в селі Василенковому Харківської области 2 жовтня знайшли п’ять тіл загиблих. Вони хотіли самостійно евакуюватися машиною, але підірвалися на російські міні.

Коментарі