Новини

На Львівщині – спалах дифтерії. Чернівчанам нагадують про вакцинацію

Основою для профілактики дифтерії є вакцинація в дитячому і дорослому віці.

Фото ілюстративне

На Львівщині в одному з дитячих будинків-інтернатів, де на утриманні перебувають люди із інвалідністю з дитинства, зареєстрований спалах дифтерії. Про це повідомляє Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар України.

Захворювання виявлено у сімох вихованців закладу під час проведення планового профілактичного обстеження. Всіх їх ушпиталили до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, де вони перебувають під постійним наглядом лікарів.

Що таке дифтерія

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Це – вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію нещеплені або неправильно щеплені особи.

Основними симптомами захворювання є біль у горлі, підвищена температура, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї тощо.

У Чернівецькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб зазначають, що основою для профілактики дифтерії є вакцинація в дитячому і дорослому віці згідно з Календарем щеплень.

«Згідно з національним календарем профілактичних щеплень, дітей вакцинують в 2, 4, 6 і 18 місяців полівакциною АКДП (кашлюк, дифтерія і правець). Надалі ревакцинацію проводять в 6 і 16 років відповідно вакциною АДП (дифтерія, правець). Ревакцинують дорослих кожні 10 років», — йдеться у повідомленні Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Ситуація із вакцинацією від дифтерії у Чернівцях

У Чернівцях обсяг вакцинації від дифтерії за 8 місяці 2022 року складає 67,1%. Про це повідомляє управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

«Викликає занепокоєння показник щеплення дорослих проти дифтерії. У Чернівцях він складає лише 8,9%. Це — вкрай небезпечно, бо в умовах військових дій може призвести до спалаху недуги», — зазначено у повідомленні управління.

Медики кажуть, що вакцинуватися від дифтерії можна в усіх поліклініках і центрах первинної медико-санітарної допомоги Чернівців.

 

Коментарі