Новини

Найбільший обмін полоненими: як повернули українських захисників

21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців. При цьому російській стороні було передано 55 окупантів і Медведчука.

Фото пресслужби МВС

У своєму зверненні за підсумками масштабного обміну військовополоненими президент Володимир Зеленський заявив, що цей обмін такий важливий ще тому, що декількох бійців ЗСУ — українських та іноземних громадян — окупанти засудили до страти.

Також президент розкрив деталі переговорного процесу.

«Ця операція готувалася досить довго. І в обміні є декілька складових. Перша: ми обміняли одного фаната росії на 200 воїнів. Спочатку нам пропонували повернути 50 наших людей в обмін на одного з СБУ, який перебував у слідчому ізоляторі. Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до 200. Вони вже в Україні, я вважаю, що це хороший результат, хоча навіть більше 200… Тому що серед звільнених українок є ті, хто готується стати мамою, і я особливо щасливий, що вдалося зараз повернути їх в Україну.

Друга складова — окрім 200 воїнів, ми повернули ще п’ятьох бойових командирів, за яких довелося поборотися найбільше, найдовше, найскладніше. Їм загрожувало найжорстокіше. П’ять супергероїв. В обмін на них ми віддали 55 тих, хто не заслуговує ані жалю, ані співчуття, ні взагалі будь-яких слів. Тих, хто воював проти України. І тих, хто зрадив Україну. Тих, хто нам із вами точно не потрібний», — розповів президент.

Командири полку «Азов» залишаться у Туреччині

Звільнення українських бійців, які захищали Маріуполь, відбувалося за посередництва турецького президента Ердогана. П’ятеро командирів полку «Азов», яких було звільнено з російського полону, залишаться в Туреччині до закінчення війни. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спілкування із захисниками.

«Такі були умови обміну. ​​У Туреччині вони будуть під особистим протекторатом турецького президента та в комфортних умовах. Також вони зможуть проводити особисті зустрічі», — пояснив Глава держави.

Також він прокоментував передачу російській стороні екснардепа, лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука.

«Ми були готові обміняти Медведчука на хоч одного захисника Азовсталі, а вийшло ось скільки людей повернути. Це привід випити всією країною», — зазначив Зеленський.

Списки звільнених із полону воїнів

Як ідеться в документі, оприлюдненому на сайті Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, серед українських воїнів, яких вдалося визволити з полону держави-агресора, — Герої України Денис Прокопенко («Редис»), командир Окремого загону спеціального призначення «Азов»; Євген Бова, командир Першого окремого батальйону морської піхоти; Лев Пашко, командир роти «Азову».

Фото пресслужби МВС

Звільнено з полону також Сергія Волинського («Волину»), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти; Святослава Паламара, заступника командира полку «Азов» з роботи з особовим складом; Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького; Олега Хоменка, командира комендантської роти, який безпосередньо здійснював командування обороною «Азовсталі»; Дмитра Козацького, старшого солдата, фото та відео якого з «Азовсталі» облетіли весь світ.

Фото пресслужби МВС

Додому їде також знаменита «Пташка» Катерина Поліщук, парамедикини-доброволиця Національної гвардії України, яка своїм співом підтримувала бойовий дух воїнів у підземеллях Азовсталі.

“Пташка”

Повертається Мар’яна Мамонова, 30-річна військова лікарка, пані капітан медичної служби, яка перебуває на останніх місяцях вагітности.

Серед звільнених — військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби та ДССТ, а також двоє цивільних.

За даними штабу, 124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського.

«Цей обмін є найбільшим з 24 лютого. На звільнених захисників та захисниць чекає процес реабілітації, адаптації, відновлення та лікування», — додали у Координаційному штабі.

Коментарі