Новини

Центр Gedankendach у Чернівцях шукає молодь для участі в навчально-мистецькому проєкті про рідну домівку

Через розмови, творчі практики та креативне письмо вони шукатимуть нові сенси своїх рідних стін у час, коли багато хто змінив місце проживання чи втратив свої помешкання через війну.

Фото – Aedrian, unsplash.com

Упродовж жовтня в Чернівцях відбуватиметься проєкт «Українсько-німецького культурного товариства м. Чернівців» при Центрі Gedankendach під назвою «NOSTOS». В ньому молоді люди звернуться до особистих кейсів і спробують знайти відповіді на питання, пов’язані з рідною домівкою, або відкрити для себе щось нове про неї. Через розмови, творчі практики та креативне письмо вони шукатимуть нові сенси своїх рідних стін у час, коли багато хто змінив місце проживання чи втратив власні помешкання через війну.

Програма складатиметься з трьох воркшопів, котрі відбуватимуться у жовтні, щовихідних. Перший проведуть запрошені художниця Тереза Яковина та художник Остап Ящук з мистецького колективу «Прикарпатський театр». Разом з учасницями та учасниками вони за спогадами будуватимуть картонні макети домівок.

«Під час воркшопу ми створимо макети будинків, в яких живемо і працюємо зараз або ж які залишилися позаду чи уявляються в майбутньому. Ми обговоримо питання «що таке мій дім?», з увагою розглянемо навколишній простір, в якому живемо й обговоримо відчуття, історії і враження, які виникають у ньому, а також поділимося досвідом втрати або надбання рідної домівки. Картон, ножиці, клей та фарби стануть елементами з якими поєднаємо спогади, фантазії та роздуми. Тим, хто бере участь, не потрібно володіти спеціальними навичками чи знаннями», — пише «Прикарпатський театр».

Другий воркшоп — з креативного письма від співорганізатора проєкту Олега Барасія.

«Тут ми разом спробуємо ословити свої думки про дім у текстах. Але, як і у випадку з іншими воркшопами, попередній досвід у написанні текстів не потрібен, бо, за допомогою методів креативного письма, їх створення стає заняттям, з котрим легко впоратися. Часто навіть і писати не доведеться – лише робити колажі зі слів, викреслювати їх, працювати з уже написаними кимось тексами та ще багато чого незвичного», — так свій воркшоп описує Олег Барасій.

Третій воркшоп — від митця Станіслава Туріни, що колись був учасником «Відкритої групи», а зараз — один із членів об’єднання художниць і художників з синдромом Дауна. Протягом трьох днів, учасники і учасниці спробують поговорити про речі, спільні та унікальні досвіди. Про те, що ми з собою беремо в майбутнє, та з чим ми живемо.

Результати роботи учасників та учасниць проєкту стануть основою для виставки, що буде показана в Чернівцях, та колективного видання, котре вийде друком  наприкінці року.

Для участі в програмі Центр Gedankendach шукає загалом десятеро молодих людей, котрі:

– переїхали до Чернівців через війну або проживають у Чернівцях;

– віком від 15 до 17 років;

– зацікавлені в дослідженні теми дому;

– займаються художніми практиками або мають інтерес спробувати;

– шукають можливості розпочати знайомство чи дружбу;

– мають змогу щовихідних упродовж жовтня брати участь у воркшопах та зустрічах;

– хочуть цікаво та продуктивно провести вихідні в різних локаціях Чернівців.

Подати заявку можна за посиланням: https://bit.ly/nostos-opencall

Дедлайн подачі заявок на участь у програмі: неділя, 11.09.2022 (23:59 год).

Проєкт відбуватиметься у Чернівцях щовихідних з 1 по 31 жовтня 2022.

Участь у програмі безкоштовна, усі витрати, пов’язані з проєктом, покриваються організаторами.

Коментарі