Новини

В Україні тестуватимуть новий спосіб інформування населення про надзвичайні ситуації

Інформування здійснюватимуть через мобільних операторів, використовуючи технологію Cell Broadcast.

З 7 вересня у низці областей, зокрема і в Чернівецькій, розпочнеться тестування нової системи оперативного інформування населення про надзвичайні ситуації за допомогою операторів мобільного зв’язку.

Нова система оперативного інформування працюватиме завдяки технології Cell Broadcast. Як повідомляє ДСНС, вона має значні переваги над SMS-інформуванням: швидше отримання сповіщень, гнучкість у виборі локацій для інформування, наявність звукового сигналу, навіть якщо звук на смартфоні абонента вимкнено.

Попри вказані переваги, технологія Cell Broadcast має деякі обмеження – старі моделі телефонів (до 2019 року випуску) з великою ймовірністю не зможуть приймати оповіщення Cell Broadcast.

На першому етапі, з 7 вересня, відбуваються розсилки лише тестових повідомлень для перевірки роботи системи. Вони не пов’язані із виникненням реальної надзвичайної ситуації і не вимагають дій від громадян.

Приймати повідомлення від системи Cell Broadcast можуть переважно мобільні телефони (смартфони), які вироблено починаючи з 2019 року, та які мають операційну систему Android версії 11 та вище або iOS від версії 14.5. ДСНС разом з виробниками смартфонів розширюватимуть перелік моделей смартфонів, які зможуть отримувати такі повідомлення.

Коментарі