Новини

Опалювальний сезон почнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай – голова Нафтогазу

Вітренко каже, що зима буде найхолоднішою за останні десятиліття, а температура повітря в приміщеннях буде +17-18°C, що на 4 градуси нижче від норми.

Credit: Getty Images/iStockphoto

Опалювальний сезон в Україні почнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай.

Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко в інтерв’ю виданню «The Guardian».

За його словами, термостати на централізованих системах опалення радянських часів налаштовані на те, щоб увімкнути їх пізніше та вимкнути раніше.

Вітренко каже, що зима буде найхолоднішою за останні десятиліття, а температура повітря в приміщеннях буде +17-18°C, що на 4 градуси нижче від норми.

У разі, якщо температура повітря на вулиці опуститься до -10°C, людям потрібно буде запастися ковдрами й теплим одягом.

Голова Нафтогазу зазначив, що без фінансової підтримки Заходу Україні не вистачить газу.

 «Це означатиме, що ми матимемо дійсно високі ризики для зриву енергосистеми».

Для імпорту палива Україні потрібно близько десяти мільярдів доларів. Союзники розуміють необхідність, але Вітренко не впевнений, що ми отримаємо кошти.

Україна виробляє 60% необхідного газу всередині країни. Близько половини газових родовищ розташовані в Харківській області — за чотири милі від фронту (це близько 6,5 кілометрів).

На випадок, якщо росія буде атакувати газову інфраструктуру чи газовидобувні об’єкти, Україна готує аварійні комплекти, які зможуть обслуговувати до 200 тисяч людей, зокрема мобільні котельні, мобільні обігрівачі та дизельні генератори.

«Якщо таке велике місто, як Київ чи Харків [буде відключено], звичайно, [комплектів] буде недостатньо, але в деяких невеликих містах ці набори екстреної допомоги матимуть значення», – сказав Вітренко та підсумував, що все залежатиме від масштабу завданих збитків.

 

Коментарі